Флотилия от 1000 кораба посрещна олимпийския огън в Марсилия

Туристи и журналисти са препълнили града

08.05.2024 | 15:27 Редактор: Толя Стоянова
Флотилия от 1000 кораба посрещна олимпийския огън в Марсилия

Грандиозен парад посрещна олимпийския огън, който пристигна по море във Франция, за да достигне Париж за летните Олимпийски игри. Около 150 000 души са очаквани на пристанището в Марсилия за тържеството по посрещането.

Белите мачти на легендарния кораб "Белем", пренасящ олимпийския огън от родната му Гърция, се извисиха край брега на Марсилия по обед. Празникът по посрещането започна в морето с парад на флотилия от 1000 кораба. Довечера "Белем" ще пусне котва на старото пристанище в Марсилия, където ще се проведе концерт върху плаваща сцена, преди огънят да бъде запален на специално монтирания котел в края на плаваща писта от олимпийския шампион по плуване Флоран Маноду.

Туристи и журналисти са препълнили града, който се подготви за събитието с щателно почистване и безпрецедентни мерки за сигурност. Ангажирани са 6000 служители на реда, инспектирани са 3400 кораба.

От четвъртък Олимпийският огън ще започне двумесечната обиколка из Франция, като премине през 450 града. 10 000 души ще участват в щафетата, която трябва да достигне градините Тюйлери в Париж за откриването на Игрите на 26 юли, предаде БНР.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС