Олимпийският огън отплава за Франция

Церемонията по откриването ще бъде на 26 юли

27.04.2024 | 16:02 Редактор: Беатрис Младжова
Олимпийският огън отплава за Франция

Отплава олимпийският огън от "Париж 2024 г." за Франция на борда на тримачтов кораб, за да отбележи последния участък от щафетата преди церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли.

Корабът "Белем", построен през 1896 г., напусна сутринта пристанището на Пирея за 11-дневно плаване и ще пристигне в южния град Марсилия, основан от гръцките заселници във Фокея около 600 г. пр.н.е., на 8 май.

Организаторите на Игрите в Париж получиха огъня в петък на церемония на стадион "Панатенаик" в Атина, мястото на първата модерна олимпиада през 1896 г., след запалването миналата седмица в древна Олимпия, което постави началото на 11-дневна гръцка щафета.

Около 150 000 зрители се очаква да присъстват на церемонията в старото пристанище на Марсилия, което ще бъде домакин на олимпийските състезания по ветроходство и ще бъде началото на 68-дневната френска факелна щафета в цялата страна.

Френското правителство поиска около 45 чужди държави да дадат допълнителни няколко хиляди военни и полицейски служители, за да помогнат за опазването на реда по време на Олимпийските игри в Париж, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС