Джокович за пети път е спортист на годината според "Лауреус", изравни Федерер

Наистина съм благословен да бъда победител сред тези спортни легенди, заяви тенисистът

23.04.2024 | 09:22 Редактор: Толя Стоянова

Нов трофей за колекцията на Новак Джокович - сръбският тенисист грабна наградата за най-добър спортист за 2024 година на Световната спортна академия "Лауреус" (Laureus World Sports Academy). Актуалният №1 в тениса при мъжете взе отличието си на церемония, която се проведе в испанската столица Мадрид. Джокович печели отличието за пети път и се изравни по този показател с иконата на тениса, феномена Роджър Федерер от Швейцария. Ноле е получавал статуетката и през 2012, 2015, 2016 и 2019 година.

През 2023 година Джокович стана шампион на три турнира от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия, "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ. Сърбинът бе награден от седемкратния шампион в Националната футболна лига (НФЛ) Том Брейди.

"Наистина съм благословен да бъда победител сред тези спортни легенди, но също и като поддръжник и почитател на "Laureus Sport for Good", тъй като аз също вярвам в силата на спорта да прави разликата в света. И накрая, тази статуетка "Лауреус" е невероятна, защото представлява нещо повече от спортно постижение", каза Джокович при получаването на отличието.

В номинацията за Спортист на годината Джокович победи световния рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис (Швеция), футболистите Ерлинг Холанд (Норвегия) и Лионел Меси (Аржентина), световния шампион в спринта на 100 метра Ноа Лайлс (САЩ) и трикратния шампион във Формула 1 Макс Ферстапен (Нидерландия).

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС