"Манчестър Сити" е световен клубен шампион след разгром над "Флуминензе"

"Гражданите" надделяха с 4:0 над бразилския си опонент във финала

22.12.2023 | 22:03 Редактор: Вяра Димова

"Манчестър Сити" спечели за първи път в историята си Световното клубно първенство, след като победи на финала в Джеда, Саудитска Арабия бразилския "Флуминензе" с 4:0. Това беше трофей номер 5 на "гражданите" за 2023 година.

Тимът на Хосеп Гуардиола поведе още до почивката с два гола след точно изпълнение на Хулиан Алварес в първата минута и автогол на Нино в 27-та. През втората част Фил Фоудън (72) и отново Хулиан Алварес (88) довършиха бразилците. Лошата новина за Гуардиола все пак бе контузията на Родри, който напусна принудително в средата на второто полувреме. 

"Манчестър Сити" на практика реши мача още през първото полувреме, като поведе в резултата още преди да е изтекла дори една минута. В 40-та секунда Нейтън Аке пое около центъра една изчистена топка от Марсело, напредна към наказателното поле и стреля по прекрасен начин от около 30 метра. Топката се отклони в страничната греда, а Хулиан Алварес успя от трудна позиция с гърди да я насочи към вратата - 1:0 за "Сити". 

Най-сериозното положение за бразилците беше в 16-та минута, когато Гансо беше изведен в наказателното поле и повален от Едерсон. Реферът посочи бялата точка, но дузпата беше отменена заради тънка засада при подаването към Гансо. Така се стигна до 27-та минута, когато "гражданите" вкараха втори гол. Фил Фоулдън проби по лявото крило и влезе в наказателното поле, опита остро центриране, но топката се отклони в тялото на Нино и прехвърли вратаря на Флуминензе Фабио. 

До края на първото полувреме "Сити" контролираше играта, но до повече голове не се стигна. Втората част започна с ново положение за тима на Пеп Гуардиола като Фабио отрази два последователни удара на Бернардо и Фоудън. Английският национал беше доста активен и малко по-късно имаше нова възможност за гол. Вратарят на Флуминензе обаче отново отрази. 

Третият гол все пак не закъсня и в 72-та минута именно Фоудън реализира. Алварес центрира остро от лявото крило и намери на празна врата англичанина, който с лекота направи 3:0. В 79-та минута Едерсон се намеси за първи път решително, след като отрази опасен удар на Джон Кенеди от границата на наказателното поле.

В 88-та минута "Сити" вкара и четвърти гол. Играчът на мача Хулиан Алварес получи хубаво подаване от Бернаро в наказателното поле, елиминира защитник на "Флуминензе" и с прекрасно насочен удар реализира второто си попадение в мача.

Снимка: БГНЕС