Без победител завърши дербито на Англия между "Ливърпул" и "Ман Юнайтед"

И двата отбора пропуснаха куп шансове да счупят двете нули

17.12.2023 | 20:40 Редактор: Вяра Димова
Без победител завърши дербито на Англия между

"Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед" завършиха 0:0 в голямото дерби от 17-ия кръг на Висшата лига. Вечните съперници в Англия изиграха зрелищен двубой, с доста положения и пред двете врати, но в крайна сметка не успяха да си отбележат гол. "Мърсисайдци" повече може да съжаляват за изпуснатата победа, тъй като бяха по-активният отбор. Равенството в крайна сметка попречи на тима на Юрген Клоп да се върне на първото място в класирането, оставайки на една точка от "Арсенал". "Юнайтед" пък е седми на 6 точки от Топ 4.

Домакините започнаха да доминират още след първия съдийски сигнал. След изпълнение на ъглов удар Салах опита изстрел от трудна позиция, а топката мина встрани от вратата. "Червените дяволи" пък показаха, че ще разчитат на контраатаки и при първата от тях Антони навлезе в наказателното поле, но бе блокиран от Цимикас. 

Малко по-късно Александър-Арнолд намери Нунес, който обаче не успя да стреля с глава. Онана излезе, за да улови, но изпусна топката. Салах бе най-близо до нея, но не успя да я прати в мрежата.

В 28-ата минута Ван Дайк скочи най-високо след центриране от ъглов удар и насочи топката под напречната греда, но камерунският вратар на гостите с чудесна реакция изби над вратата. В края на полувремето "мърсисайдци" стигнаха до втория си точен удар в очертанията на вратата, след като Салах шутира от границата на пеналта, но прекалено слабо и Онана без проблем улови.

Второто полувреме двата отбора се откриха и двубоят стана много по-интересен, с положения и пред двете врати. Малко след подновяването на играта Александър-Арнолд нахлу в наказателното след пас на Салах. Английският национал стреля, но встрани от целта.

В 55-ата минута "Юнайтед" стигна до най-добрата си възможност до момента. Коби Мейну намери Гарначо със страхотен извеждащ пас. Аржентинецът пое и напредна, но точно преди да шутира Александър Арнолд успя да чукне топката и Гарначо не можа да нанесе удар. После Александър-Арнолд, който заигра като халф след влизането в игра на Джо Гомес, отново бе близо до гола. Фронтално срещу вратата Трент стреля, а топката премина на сантиметри от десния страничен стълб на вратата.

Малко след това Расмус Хойлунд остана очи в очи с Алисон след отлична контраатака на гостите. Датчанинът комбинира със Скот МакТоминей и се озова на отлична стрелкова позиция. Вратарят на домакините обаче излезе и отказа нападателя с чудесно спасяване.

Салах получи от Трент и след няколко залъгващи движения стреля, но Онана отново се справи. Шест минути след това Луис Диас пък не успя да прати топката във вратата на "червените дяволи". Секунди по-късно, след корнер, Конате също имаше шанс да стреля и го направи. Изпълнението му обаче бе в центъра на вратата и камерунският страж на "Юнайтед" не бе затруднен.

В 81-ата минута Харви Елиът получи и си спечели пространство, след което шутира извън наказателното на гостите. Ударът му леко рикошира от противников играч, но не създаде проблеми на Андре Онана. Четири минути след това домакините имаха сериозни претенции за дузпа, след като Костас Цимикас центрира, а в наказателното с ръка игра Люк Шоу. Ситуацията бе преразгледана, но бе преценено, че до играта с ръка се стига след рикошет в крака на бранителя и така наказателен удар за мърсисайдци нямаше.

В продълженията Гакпо се извиси над всички в наказателното и стреля с глава, но встрани от целта. Две минути след това Диого Дало избесня след отсъден тъч за "Ливърпул". Защитникът веднага получи жълт картон от Майкъл Оливър, но това не спря гневната му реакция, заради която мигновено последва втори жълт и червен картон.

Снимка: БГНЕС