Сензацията "Жирона" разби "Барса" като гост и отново оглави класирането

Непретенциозният каталунски клуб надделя с 4:2 срещу именития си съперник

11.12.2023 | 07:18 Редактор: Тодор Петров

"Жирона" продължава да пише приказката на сезона в Ла Лига. Каталунският клуб, който на 22 октомври 2021 г. беше пред изпадане в третото ниво на испанския футбол,  сега победи като гост "Барселона" с 4:2, за да излезе на първо място в Примера дивисион. "Жирона" има 41 точки от 16 кръга и води с 2 пред "Реал" (Мадрид) и седем пред "Атлетико" (Мадрид) и "Барселона". 

Още в 11-ата минута гостите поведоха. Голаджията Артьом Довбик получи топката в наказателното поле и с премерен удар с левия крак не остави шансове на Иняки Пен. Авансът на "Жирона" се задържа само 7 минути. След центриране от корнер Роберт Левандовски скочи най-високо и с глава заби топката в мрежата – 1:1. Осми гол за сезона в първенството за поляка.

В 39-ата минута "Жирона" отново поведе. Мигел пое топката в центъра напредна до наказателното поле и след като никой не му попречи стреля чудесно с левия крак и заби топката под гредата – 1:2.

След паузата "Барса" опита да натисне. Удари на Де Йонг, Рафиня и Гюндоган бяха спасени от вратаря на гостите Гацанига.

И след всички безплодни опити на "Барса" да изравне, "Жирона" вкара трети гол. 10 минути преди края резервата Валери уби интригата и осигури първото място за тима си. Вратаря Гацанига изрита топката напред, Стуани отклони с глава, Валери изпревари Кунде и се измъкна зад гърба му, за да може с прецизен удар в ъгъла да вкара първия си гол за сезона.

"Жирона" изпусна още две добри възможности, но в добавеното време Гюндоган върна един гол. Той получи в наказателното поле, обърна се добре и порази вратата на Гацанига. В самия край Кристиан Стуани реши всичко. Савио центрира отляво и на далечната греда от упор Стуани успя да провре топката през Кансело и вратаря Пеня – 4:2.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС