Стоичков: Защо да казвам публично какво съм говорил с Ганчев? Новият стадион на ЦСКА ще е бижу

Камата говори и за Диего Марадона

08.12.2023 | 21:46 Редактор: Искра Ангелова
Стоичков: Защо да казвам публично какво съм говорил с Ганчев? Новият стадион на ЦСКА ще е бижу

Носителят на "Златната топка" за 1994 година и акционер в ЦСКА Христо Стоичков говори за отношенията си с Гриша Ганчев и за това какво означава стадион "Българска армия". Той го направи в „Код Спорт Подкаст“. Както е известно, преди това Камата обяви, че сам вкара първия багер на стадиона на 11 декември, за да започне реконструкцията на легендарното съоръжение.

"Защо трябва да казвам публично какво съм си приказвал с Гриша Ганчев? Нашето е тайна. Дали съм му сърдит? Аз нямам право да бъда сърдит на Гриша Ганчев. Кой може да му е сърдит в държавата? Че е единственият човек, дал толкова много за спорта, за борбата, за футбола! И продължава да дава въпреки спънките на някакъв си, който протестира по цял ден. Как не може да ми попадне с тези жалби и молби, и с папката… Имаше едно време един покрай Гриша Ганчев, наш общ приятел - Георги Пенчев. Един път отива, уж всичко било уредено, но един му казал: "Не може". И той взел папката и бум в главата, и му казал: "Е, как да не може?". Кой стои сега зад този човек? Да излезе и да каже! Като няма да каже, аз ще вкарам багерите", заяви той.

"Това, което гледате (б.а. – посочва снимка на проекта за новия стадион), ще бъде бижу. Вижте каква картина ще е. Никой не иска да сече дървета. Напротив – каквото може да се възстанови на държавата и общината – ще е там. Какво повече да говорим. Няма къде да спорим. Да сме живи и здрави, един ден, горе-долу след година и половина - две, толкова ще е строителството на този храм. Само като минеш оттам, лъха нещо, лъха на много успехи. Лъха на много успехи. Още от "Дондуков" мирише - титли, титли, купи титли. Къде са играли футболистите на ЦСКА, къде са били в чужбина, какво са постигнали - то там си пише. Златото нали може да се изпере с кърпата? Може ли да се отмие златото? Не може. Така че сме горди и щастливи, че ЦСКА ни е създал, заяви Стоичков.

Христо Стоичков говори и за Диего Марадона. Камата беше много близък с легендарния аржентинец, който почина на 25 ноември 2020 г. Стоичков направи много силно изказване, като призна, че е един от виновниците, който не е настоявал докрай Дон Диего да се отдалечи от "мишоците", които само го използвали.

"Аз съм един от тези, които най-много критикуваха Диего. Критикувах го заради това, че остана в една капсула с едни хора, които всеки ден ходеха с вратовръзка, с бяла риза, с черен костюм. Всеки ден бяха на една маса, защото е Диего Марадона. Ако не беше този човек и неговото име, тези мишоци никога нямаше да са там. Защото за мен това са убийците на Марадона. Те го докараха до това дередже. Имали сме такива кавги с него, такива кавги, че си нямате представа. Казах му да се разграничи от тях. Аз съм един от виновниците, че не настоявах до края. Той не послуша истинските си приятели", сподели българската легенда.

"Меси е съвсем друг човек. Меси е повече в страната на семейството и децата. Повече мисли как всеки ден да надгради и да бъде по-добър. През последните 15 години говорим за двама футболисти - Меси и Кристиано Роналдо. За мен остава едно момче, което знае да цени и да приема приятелите такива, каквито са. Той е като мен - не обича да го лъжат, не обича да го крадат, не обича да бъде изнудван, не обича да бъде малтретиран. Неслучайно тази топка, която я държа в мен, е тук - в "Залата на славата". Това е "Златната топка" на Меси", допълни Стоичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR