В София решиха за руските гимнастици, Ирина Винер с любопитен коментар

Спортистите са отстранени от участие в международни турнири от март 2022 година заради ситуацията в Украйна

01.12.2023 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова
В София решиха за руските гимнастици, Ирина Винер с любопитен коментар

Решението на Конгреса на Европейската гимнастика да не допусне руски спортисти да участват в турнири под агидата му не е неочаквано, заяви за ТАСС президентът на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на националния отбор Ирина Винер.

По-рано на заседанието си в София Европейската централа гласува против завръщането на руски и беларуски спортисти на турнири на Стария континент от 1 януари 2024 година, като по този начин не спази решението на Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

"Отказът на Европейската гимнастика да допусне руски и беларуски спортисти до състезания не беше изненада за мен", каза Винер, цитирана от БТА.

Руските и беларуски гимнастици са отстранени от участие в международни турнири от март 2022 година заради ситуацията в Украйна. През юли 2023 година Изпълнителният комитет на ФИГ позволи на спортистите от двете държави да се състезават в неутрален статут от 1 януари 2024. На 10 ноември ФИГ публикува критерии за допускане на руски спортисти до състезания под нейна егида. Според критериите на Световната федерация само индивидуални спортисти ще имат право да участват в международни състезания.

Снимка: БГНЕС