От първите целувки към кончето до цариците на Европа - Илиев обеща премии за шахматистките ни

Всяка една от тях ще получи по 10 хиляди лева

21.11.2023 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Новите златни момичета отново у дома. Часове след брилянтното си представяне европейските шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева кацнаха на летище София.

В Буда тимът ни завърши без поражение със седем победи, две равенства и така грабна златната титла на Европа.

"Горда съм, че успях да бъда част от този отбор и успях да представя България. Вчера, когато осъзнахме, че сме шампиони, всички бяхме много развълнувани. Първото нещо, което направихме, е да се намерим и да се прегърнем. За мен имаше и здравословни проблеми - след шестия кръг бях закарана в Спешното, бях на системи", каза Виктория Радева.

Бащата на Виктория не скри вълнението си: "Костваше много - 12 години лишения, 12 години нерви, постоянен труд, стъпка по стъпка, благодарим на Господ. От първите целувки към кончето и пешката - стигнахме до европейския връх."

Салимова сподели, че винаги дават всичко от себе си и самите те знаят на какво са способни.

"За много кратко време успяхме да се сплотим като екип и отбор, всяка една даде всичко от себе си, желанието ни за победа и себераздаването дадоха резултат. Всяка една чувстваше подкрепата на останалите. Надявам се тези успехи да допринесат за окончателното изчистване на ситуацията с шахмата в България", заяви пък Антоанета Стефанова.

Момичетата се надяват на помощ от държавата. А спортният министър Димитър Илиев разкри, че всяка една от тях ще получи по 10 хиляди лева премия.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.