"Хебър": Каква е въобще ролята на системата VAR в България?

От клуба с коментар за тенденциозно съдийство

07.09.2023 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева

Всъщност каква е въобще ролята на системата VAR в България – да поправя съдийските грешки или да ги подминава/премълчава? Това питат от ФК "Хебър".

"Събитията от последните два мача на ФК "Хебър" за пореден път повдигат важни въпроси, свързани с използването на системата за Видео-асистент арбитър (VAR).  Резултатът за нас като клуб е загубата на общо 4 точки в отминалите 2 срещи. Умишлено изчакахме отговор от Съдийската комисия при БФС относно нашето Възражение след срещата с "Локомотив" (Пловдив) срещу съдията Валентин Железов и неговите колеги (асистенти и ВАР рефери). В него визирахме и подкрепихме с конкретни факти няколко фрапиращи отсъждания, повлияли директно на крайния изход на двубоя. Възмущението от ощетяването на нашия отбор не бе само сред футболисти, треньори, ръководство и фенове на ФК "Хебър"", пише в позицията на клуба.

И питат:

  • Използва ли се VAR като своеобразно оръжие срещу даден отбор и в полза на неговия съперник в конкретна среща?
  • Изпълнява ли се утвърден от Съдийската комисия протокол за ползване на VAR или всичко е напълно субективно?
  • Защо при установени очевадни грешки на съдиите на терен и впоследствие на техните колеги от VAR, наказанията за това се налагат напълно избирателно, спрямо това от какъв калибър е ощетения клуб или респективно от кой клуб е внесена жалбата и т.н.

ФК "Хебър" не е първият клуб, който се смята ощетен от съдийството. Със сигурност няма да е и последния. Всеки човек, респективно футболен съдия може да сгреши. Когато обаче грешките са все в едната посока, не се подлагат на проверка от VAR и най-важното – влияят на крайния изход на даден мач безсъмнено се стига до понятието – тенденциозно съдийство.

ФК "Хебър" продължава да вярва, че резултатът от всички мачове трябва да се формира само и единствено на базата на спортно-техническите възможности на отборите и показаното от тях на терена, а не на съдийски /без/действия, като в едно с това ще продължи да показва и в бъдеще недъзите на футболното съдийство в България, оставайки с надеждата, че промяна може да има, но не само на думи, а чрез конкретни действия.

Снимка: lap.bg