Нургюл Салимова обясни защо няма да играе на Световното отборно първенство по шахмат

Вероятно българската федерация по шах вероятно ще съди ФИДЕ

29.08.2023 | 19:28 Редактор: Юлиан Христов

Нургюл Салимова, която стана втора на Световната купа по шахмат, няма да участва в предстоящото Световно отборно първенство. Причината - бюрократични спънки пред федерацията, за която се състезава.

Президентът на една от петте федерации по шахмат Васил Антонов заяви, че вероятно ще се стигне до дело срещу световната федерация ФИДЕ в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Причината - българската федерация не е международно призната и заради това не може да изпрати състезатели по шахмат на Световното отборно първенство.

Нургюл обаче е категорична, че ще играе само за национален отбор, определен от нейната федерация. Треньорът на Нургюл изрази надежда за положително развитие за шахмата у нас. А след триумфа на световната купа в Баку, тя признава, че е изморена, но ще продължи да се бори за българския шахмат.

Първият турнир, на който Нургюл Салимова ще играе след успеха в Баку, е за европейската клубна купа за жени след месец в Албания. А най-голямата нейна мечта - да стане световен шампион при жените.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)