Хърватия е на финал в Лигата на нациите след страхотно 4:2 срещу Нидерландия

Чака победителя от сблъсъка Италия - Испания

15.06.2023 | 07:13 Редактор: Тодор Петров

Хърватия ще играе финал в Лигата на нациите, след като срази домакините на финалния турнир Нидерландия с 4:2 след продължения в страхотен мач на „Де Кайп“ в Ротердам. Двубоят премина през много обрати и интересни моменти, като домакините изравниха в последните секунди, но в добавените 30 минути хърватите демонстрираха, че са голям отбор и стигнаха до победата. 

Домакините опитваха да действат по-активно в началото, но хърватите демонстрираха спокойствие и класа, въпреки че не играеха много с топката. Затова и добри голови положения липсваха. В средата на първото полувреме хърватите успяха да вкарат, но голът бързо бе отменен заради опасна игра на Пашалич. 

В 32-ата минута Копмайнерс успя да се измъкне зад защитата на балканците и стреля опасно по диагонала, но малко над вратата. Това обаче бе знак, че домакините се активизират и само 2 минути след това те вкараха. Аке даде много хубав пас към Вайфер в наказателното поле, който можеше да стреля, но вместо това подаде към Дониел Мален, който с прецизен удар прати топката в далечния ъгъл. 

Матео Ковачич бе много активен за Хърватия и създаваше проблеми на съперника, но в крайна сметка паузата дойде при преднина за Нидерландия, като реално хърватите нямаха чиста ситуация. 

След почивката обаче, положението се промени. Първо Крамарич стреля неточно, макар че в ситуацията бе маркирана засада. В 53-ата минута Гакпо сбърка с лошо докосване в наказателното поле, Модрич отне, а нападателят го задържа. Халфът падна и дузпата бе факт. Крамарич не сбърка от бялата точка и изравни. 

Това активизира домакините и Вайфер стреля над вратата от въздуха. Хърватите обаче също станаха опасни. В 71-ата минута Перишич стреля много близо до целта, а секунди след това Иванушец получи твърде голяма свобода в наказателното поле и намери Пашалич, който вкара от около 8 метра. Обратът бе факт. 

Роналд Куман веднага пусна Бергвайн и Вайналдум, а Лалетата натиснаха, като в добавеното време драмата стана пълна. Първо Гакпо пропусна от чиста позиция, стреляйки встрани, а в 94-ата минута Аке атрактивно отклони, но в ръцете на Ливакович. 

В последните секунди вратарят на Нидерландия също се включи в атака, като гостите не успяха да изчистят, последва центриране към далечната греда, където Ван Дайк отклони с глава, след което топката се отби от защитник, но попадна на пътя на резервата Ланг, който с отличен удар я прати в мрежата и хвърли в екстаз феновете на Нидерландия на „Де Кайп“. 

Хърватите обаче започнаха активно в първото продължение и в 98-ата минута си върнаха аванса. Петкович се обърна отлично, напредна и стреля близо до гредата. Байлоу малко закъсня и така гостите отново взеха предимство. 

В 104-ата минута Хърватия бе близо до ново попадение. Първо Пашалич почти се измъкна от Аке, а след  като бе затворен центрира опасно. Секунди след това Петкович не успя да засече пред вратата остро подаване отдясно.

Във второто продължение също бе интересно. В 111-ата минута Бергвайн успя да се измъкне в наказателното поле и стреля остро, но Ливакович изби с крак. Топката се отклони към Ланг на далечната греда, но от малък ъгъл той не успя да стреля в мрежата. 

В 113-ата минута Пашалич удари греда след контра на хърватите, а секунди след това резервата Маласиа повали Петкович в наказателното поле и това бе нова дузпа, макар че защитникът успя леко да докосне и топката. Модрич подпечата успеха вкарвайки безапелационно. 

В самия край Петкович вкара и още един гол, който обаче бе отменен след намеса на ВАР заради засада в началото на атаката. Това обаче бе без значение, а Хърватия чака на финала победителя от сблъсъка Италия и Испания. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС