Федерацията по плуване: Капризите на Антъни Иванов идват в повече, резултатите му не са добри

"Той иска баща му да му е личен треньор, но баща му няма ценз", заяви президентът на БФПС Георги Аврамчев

28.03.2023 | 14:06 Редактор: Искра Ангелова
Федерацията по плуване: Капризите на Антъни Иванов идват в повече, резултатите му не са добри

Президентът на Федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев потвърди намерението на централата да не подписва договор за финансиране с един от елитните плувци Антъни Иванов, докато не излезе решението на Спортния арбитражен съд относно наказанието на състезателя за неявяване на извънсъстезателни допинг проверки.

Аврамчев и ръководството на федерацията дадоха пресконференция, на която разясниха подробности относно предложения договор на Антъни Иванов, който той отказа да подпише, недоволен от предложеното възнаграждение от 2000 лева на месец, както и от някои клаузи, които го задължават да води централизирана подготовка с националния отбор.

"Българската федерация по плувни спортове не воюва с никого, още по-малко с Антъни, който е един от най-талантливите ни състезатели. Последната ми среща с него беше на Световното първенство в Мелбърн през декември. Беше ентусиазиран след постижението на щафетата, не е споменавал, че е недоволен от нещо. Изведнъж се появиха постове в социалните медии, с които ни критикува и казва, че вече не му се плува. Потърсих го, но не вдигна телефона. Не знам какви са проблемите на Антъни. Единствено чух от г-н Градев, който е негов пълномощник, че сме му предлагали заплата като на продавачка в магазин. Той си позволи да обиди Управителния съвет и лично мен. Да сравнява възнаграждения, без да цитира суми. На Градев явно му липсват първите 7 години. Не го познавам лично", каза Георги Аврамчев на пресконференцията, цитиран от БНР.

"Предложихме договор на Антъни, който от 3-4 години е почти един и същ. Всички останали състезатели и треньори го подписаха. Градев и бащата на Антъни поискаха среща с нас, приехме да се видим, но те не дойдоха. На УС взехме единодушно решение да не променяме договора. Специален договор за Антъни няма да правим", каза още Аврамчев.

Според него основният проблем за Антъни Иванов е "висящото" наказание от две години за три неявявания на извънсъстезателни допинг проверки в рамките на една година. В близките дни се очаква решение на Арбитражния съд, който да потвърди санкцията или да я отмени: "За мен основният проблем Антъни да не подписва договора е висящото производство срещу него. Всеки момент се очаква решението на съда."

"В предложения договор на Антъни Иванов за 2023 година е записана сумата от 24 000 лева, което е по 2000 на месец. Това е таванът, който държавата може да предложи. Такива са ни възможностите. Това са лични средства, отделно са парите за самолетни билети, хотели, храна, лагери", каза още Аврамчев.

Президентът на федерацията разкри за капризи на състезателя, които не съответстват на показаните резултати от него в последните години.

"Капризите на Антъни ни идват малко в повече. Той иска баща му да му е личен треньор, но баща му няма ценз и няма как да го запишем като негов треньор. Не иска да тренира с националния отбор и когато отборът е на Белмекен, той иска в Сандански, отборът е в Бургас, той иска във Варна. Изпълнихме всичко, само да има мир. Но накрая резултатите не са добри. Затова сега изискваме централизирана подготовка, като по този начин може да се търси отговорност от състезатели и треньори за постигнатите резултати", каза Аврамчев. 

Той призова Антъни Иванов да излезе с решение как ще продължи кариерата си и дали въобще има намерение да тренира сериозно.

"Призоваваме Антъни да излезе и да каже какво мисли да прави. Ако иска да плува, да тренира сериозно и да си реализира възможностите. Ако не иска, да спира. Никой не воюва с него. Ако не е съгласен с условията и иска сам да се подготвя, ако постигне резултат, му се отпускат средства.  А не да се оправдава, че го стягат банските, това е цитат от Антъни, не от мен", каза още Георги Аврамчев.

Бившият треньор на Антъни Иванов в клуб "Вихрен" - Николай Вакареев, се надява случаят със състезателя да има положителна развръзка.

"От 2 години не съм му треньор. Когато замина за САЩ, той започна да се подготвя с американски треньор. В България избра да напусне нашия клуб "Вихрен" и да отиде в "Черно море", където му обещаха заплата, каквато ние нямаме възможност да предложим. Антъни е един от най талантливите в плуването и съм разочарован от този случай. Антъни никога не се е крил от допинг проверките, в това съм сигурен. Ние разчитаме на него, защото той, Любчо (Епитропов) и Йосиф Миладинов са тримата, които могат да покрият нормативи за Олимпиадата в Париж. Другите са малко по назад. Надявам се този случай да се разреши положително, разчитаме на Антъни", каза Вакареев.

Членът на УС и бивш елитен състезател в плуване в открити води Петър Стойчев също вярва, че Антъни Иванов не се е крил от допинг проверките, а е подходил несериозно при попълването на формата за местонахождението си.

"По мое време заплатите на плувците бяха трицифрени, а сега са четирицифрени. Но аз имах спонсори, които ми помагаха. Не бива да занимаваме хората с битовизми, този случай с Антъни се раздуха прекалено. Всеки е недоволен от нещо в този живот. За да бъдеш добър спортист, трябва да си коректен и точен. Трябва да си грамотен да попълниш формата за местонахождението си при извънсъстезателните проверки. Убеден съм, че Антъни не е ползвал забранени вещества, а просто е подходил несериозно към въпроса с явяването си на тестовете", каза Стойчев.

Снимка: Lap.bg.