Шефът на МОК: Да не превръщаме спорта в обикновен инструмент на политиката

Томас Бах призова политиците да признаят автономността на спорта

23.03.2023 | 11:33 Редактор: Елеонора Танева
Шефът на МОК: Да не превръщаме спорта в обикновен инструмент на политиката

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах отново призова политиците да признаят автономността на спорта, когато решават дали да позволят на руските и беларуските атлети да се завърнат на международни състезания.

"Можем да разгърнем ценностите на спорта само ако политиката зачита тези ценности", заяви ръководителят на Международния олимпийски комитет в реч на тема "Олимпия в зоната на напрежение между спорта и политиката" в Есен.

"Ако политиците вземат решения за това кой може или не може да участва в спортни състезания по политически причини, тогава спортът и спортистите "ще се превърнат само в обикновен инструмент на политиката. Тогава е невъзможно спортът да предаде своите обединяващи ценности", подчертава 69-годишният олимпийски шампион по фехтовка от Вюрцбург през 1976 г.

Той припомни, че Украйна дори призовава за пълна изолация на всички руснаци в спорта. 

"Това представлява истинска дилема за нас и напълно нова ситуация. Защото досега нито едно правителство и нито един спортист от страните в конфликт не е призовавал за пълна изолация - или не е заплашил с бойкот. Ако направим изключване по политическа линия, сме изправени пред разпад на международната спортна система. Тогава вече няма да има истински световни първенства и универсални игри. Вместо това ще станем свидетели на игри на различни политически блокове, които вече нямат нищо общо с този обединяващ характер на спорта отвъд всички граници", предупреди Бах.

МОК трябвало да вземе отговорно решение и да намери крайъгълни камъни, да се гарантира, че санкциите остават в сила и че условията за руските и беларуските спортисти наистина се спазват. Според Бах това не е задача, за която може да му се завижда: "Само историята ще реши кой е допринесъл повече за мира. Тези, които се опитват да поддържат отворени линиите за комуникация, да насърчават диалога, или тези, които изолират и разделят".

Следващата седмица Изпълнителният съвет на МОК ще вземе допълнителни решения.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС