България не е сред държавите, които искат бойкот за руски спортисти на Олимпиадата в Париж

34 страни подписаха такова искане до МОК

21.02.2023 | 10:24 Редактор: Елеонора Танева
България не е сред държавите, които искат бойкот за руски спортисти на Олимпиадата в Париж

България не е една от 34-те държави, които са се подписали с искане спортисти от Русия и Беларус да не бъдат допускани до участие в Олимпийските игри в Париж през следващото лято, дори и под неутрален флаг. След като по-рано тази година Международният олимпийски комитет обяви, че търси вариант руснаци и беларуси да участват в Олимпиадата, без да представят своите страни, това породи негативна реакция от редица страни.

Вчера над 30 държави излязоха с обща позиция, в която искат от МОК да промени своето решение. Общата позиция е изготвена по време на среща на страните на 10-ти февруари, която е била домакинствана от Великобритания и британския министър на културата и спорта Люси Фрейзър. Документът е подписан от Великобритания, САЩ, Германия, Канада, Испания, Швеция, Норвегия, Южна Корея, Полша, но с най-голямо значение е участието на Франция, която ще приеме Игрите, информира БГНЕС.

"Нашата коалиция от държави подкрепя Украйна на множество фронтове и ще продължи да го прави. Днес излагаме сериозните си притеснения относно плановете на МОК да намери път за връщането на спортисти от Русия и Беларус в елитния спорт. С оглед на факта, че в следващите седмици Украйна ще получи танкове от Великобритания, САЩ и европейските партньори и опасенията на президента Зеленски за неминуема нова руска офанзива през пролетта, призоваваме МОК да преразгледа своята позиция", се казва в документа.

Прави впечатление, че България не е сред страните, които са подписали позицията. От региона подписката е подкрепена от Гърция, Румъния и Хърватия. 

Снимка: БГНЕС