Циципас надви Хачанов и за втори път е на финал на турнир от Шлема

Гръцкият тенисист ще спори за титлата с Новак Джокович или Томи Пол

27.01.2023 | 09:37 Редактор: Петя Кръстева

Гръцкият тенисист Стефанос Циципас се класира за финала на Australian Open, след като победи руснака Карен Хачанов със 7-6(2), 6-4, 6-7(6), 6-3 в първия полуфинал от мъжката схема на турнира.

За Циципас това е първи финал в Австралия и втори в турнирите от Големия шлем, след като през 2021 загуби мача за титлата на "Ролан Гарос" срещу Новак Джокович.

В първия сет Циципас на два пъти повеждаше с пробив, но Хачанов веднага го връщаше и в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него третият поставен в схемата грък бе по-солиден и взе пет поредни точки от 1-1, за да дръпне с 6-1 и след това да затвори тайбрека със 7-2, пише БГНЕС. Втората част вървеше без пробиви до 4-4, когато Циципас взе подаването на съперника си, след което затвори сета на собствен сервис. В третия сет отново Циципас поведе с пробив, но когато сервираше за мача при 5-4, се пропука и загуби подаването си. Двамата влязоха в тайбрек, в който Циципас имаше два мачбола при 6-4, но Хачанов отговори с четири поредни точки, за да вземе сета.

Това не разклати фаворита в мача, който дръпна с 3-0 в четвъртата част и не изпусна преднината си до края, затваряйки мача след три часа и 21 минути игра.

По този начин след три полуфинала в Мелбърн, Циципас достигна и мача за титлата, а в неделя ще срещне сърбина Новак Джокович или американеца Томи Пол в спор за трофея.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС