Дават над 61 млн. лв. за енергийна ефективност на спортни зали

Има идея за картографиране на спортната инфраструктура в страната

11.01.2023 | 16:53 Редактор: Елеонора Танева
Дават над 61 млн. лв. за енергийна ефективност на спортни зали

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново Даниел Панов обсъдиха новата програма за енергийна ефективност на спортни обекти.

По новата програма общините могат да кандидатстват с проекти за спортни и тренировъчни зали, комплекси, бази, многофункционални спортни обекти и друг сграден фонд, ползван за провеждане на спортни мероприятия. Срокът за подаване на документи е до 27 април 2023 г. Малко над 61 милиона лева е общият бюджет на програмата за спортните обекти, а общините са разделени в три групи.

Весела Лечева запозна Даниел Панов и с идеята Министерството на младежта и спорта да изготви цялостна карта на спортната инфраструктура в България. Информацията за броя на спортните обекти, тяхната собственост, предназначение и състояние трябва да дойде от общините. По този начин ще може да се картографира спортната инфраструктура на България и да се даде реална оценка на това, с което разполага страната ни - къде са необходими инвестиции, къде има необходимост от нови спортни обекти и къде може да се модернизира съществуваща спортна инфраструктура. 

Отчетено беше, че те трябва да действат при съкратени срокове, защото е  била загубена близо година – както заради забавяне на приемането на ПВУ, така и заради липсата на комуникация между общините и предишното правителство.

"Сега местната власт и служебният кабинет трябва да работят в ускорени темпове и синхрон, за да бъдат постигнати положителни резултати", смятат Лечева и Панов.

Снимка: ММС