Дъщерята на Пеле: Обичам те безкрайно! Почивай в мир

През септември 2021 г. той претърпя операция за отстраняване на тумор в дебелото черво

29.12.2022 | 21:32 Редактор: Искра Ангелова
Дъщерята на Пеле: Обичам те безкрайно! Почивай в мир

На 82-годишна възраст почина футболната икона Пеле, наричан още Краля на футбола. Смъртта на бразилската легенда е потвърдена от агента му Джо Фрага и дъщеря му Кели Насименто на страницата ѝ в Instagram "Обичаме те безкрайно. Почивай в мир", написа дъщерята на непрежалимия магьосник на най-популярната игра.

През септември 2021 г. Пеле претърпя операция за отстраняване на тумор в дебелото черво. В края на ноември 2022 г. той беше приет в болница с отоци по цялото тяло и "декомпенсирана сърдечна недостатъчност".

На 22 декември лекарите съобщиха, че Пеле има негативна тенденция към рак и затова се нуждае от по-интензивни грижи поради бъбречна и сърдечна дисфункция. Преди няколко дни той се сбогува с най-близките роднини и приятели, припомня БГНЕС.

Пеле (истинско име - Едсон Арантис до Насименто) играе на професионално ниво от 1956 до 1977 години - първо като част от бразилския "Сантос", а след това от и американския клуб "Ню Йорк Космос". Заедно с "Сантос" става петкратен носител на Купата на Бразилия, по два пъти печели Копа Либертадорес и Междуконтиненталната купа. Като част от бразилския национален отбор Пеле стана единственият трикратен световен шампион като играч (1958, 1962, 1970). Той е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като автор на 1279 гола в кариерата си.

Още в началото на месеца легендата на българския футбол Христо Стоичков изрази своята почит към Пеле. 

"Във футболното царство Краля винаги ще е един! Моето вдъхновение да вкарвам голове! Благодарен съм на Господ, че ме запозна с Пеле! Сега се моля да му даде сили да спечели битката с болестта", написа Стоичков във Facebook. Публикацията му бе придружена от снимка на двамата.

Снимка: БГНЕС