До 4 години дисквалификация от състезания грозят фигуристката Камила Валиева

В пробата ѝ от 25 декември 2021 година беше намерен забраненият препарат триметазидин

28.09.2022 | 14:17 Редактор: Петя Кръстева
До 4 години дисквалификация от състезания грозят фигуристката Камила Валиева

Максималният срок на дисквалификация при потвърждаване на обвиненията за употреба на допинг срещу олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Камила Валиева ще бъде четири години. Това съобщи генералният директор на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Вероника Логинова.

"Не можем да посочим датата на изслушването", каза тя. Ясно е обаче, че то ще бъде през месец октомври.

"В кодекса можем да видим какви санкции са предвидени, стандартният срок е четири години. В различни ситуации могат да се вземат различни решения в зависимост от обстоятелствата. Каква санкция ще издаде Дисциплинарната комисия, ние не можем да знаем", добави тя, цитирана от БТА.

През септември РУСАДА обяви завършване на разследването, а сега Дисциплинарната комисия трябва да излезе с решение за наказанието. Световната антидопингова агенция (УАДА) си запазва правото да оспори санкцията.

Решението на Дисциплинарната комисия по случая с Камила Валиева може да не бъде оповестено официално, тъй като спортистката е непълнолетна.

"Има специални правила за публично оповестяване на защитено лице. Все още не мога да кажа дали ще бъде публикувано, или не", подчерта Логинова.

В пробата на Валиева от 25 декември 2021 година беше намерен забранения препарат триметазидин. На 8 февруари 2022 година Руската антидопингова агенция (РУСАДА) наложи временно отстраняване на Валиева, която още на следващия ден успешно оспори това наказание пред независимия дисциплинарен комитет. "Б" пробата на рускинята също даде положителен резултат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК