ПСЖ нокаутира "Ювентус" в ШЛ, Мбапе пише история

Френският шампион надви "Старата госпожа" с 2:1

07.09.2022 | 00:10 Редактор: Искра Ангелова

"Пари Сен Жермен" записа първата в историята си победа срещу "Ювентус" от деветия опит. Френският шампион надви "Старата госпожа" с 2:1 у дома на старта на Шампионската лига в група Н. Голямата звезда в срещата бе Килиан Мбапе, който вкара и двете попадения за домакините още преди почивката и имаше още много положения да оформи своя хеттрик. Точен за "Юве" бе резервата Уест Макени през второто полувреме, за да оформи крайното 2:1

За ПСЖ това бе възможност да постигне първата в историята си победа над "Ювентус". Двата отбора са изиграли 8 срещи, като след две равенства през сезон 1983/84 за КНК, "Ювентус" спечели следващите 6 мача. Освен това исторически погледнато в повечето случаи, в които "Ювентус" се изправя срещу парижани, не само ги побеждава, но после печели и купа.

"Юве" беше без контузените Пол Погба, Федерико Киеза, Войчех Шчесни, Марли Аке, Кайо Жорже и Анхел Ди Мария. Треньорът Масимилиано Алегри заложи на Влахович и Милик в атака в схема 3-5-2. Двамата за първи път започват заедно мач. В защита се завърна капитана Леонардо Бонучи, а младока Мирети получи титулярна позиция в средата на терена. Със своите 19 години и 34 дни той се превърна във втория най-млад титуляр за "Старата госпожа" в турнира след Стефано Пиоли, който бе на 18 г. и 335 дни, когато стартира през 1984 г.

За ПСЖ атаката беше атомна - Неймар, Мбапе и Меси. Тримата имаха общо 199 вкарани гола в кариерата си в Шампионската лига. От 125 гола в турнира Лео Меси вкара 76 в груповата фаза, което е рекорд. Миналият сезон аржентинецът вкара 5 пъти в групите, всичките попадения в Париж.

Още в петата минута головете на триото в атака на ПСЖ станаха 200. Страхотна комбинация на французите завърши с двойно подаване между Мбапе и Неймар. Бразилецът копна топката над защитата на Юве и Мбапе от воле я прати в ъгъла на Перин. Това е пети пореден мач в Шампионската лига с гол за Мбапе. Френската звезда има вече 34 гола в турнира, колкото легендата Герд Мюлер.

За Неймар пък това бе 28-а асистенция в криерата в Шампионската лига. Откакто дебютира в турнира през 2013 г. няма друг с повече - Кристиaно Роналдо и Анхел ди Мария имат по 23.

В 11-ата минута "Юве" опита да отвърне. Центриране отдясно бе засечено с глава от Милик, но Донарума се намеси отлично. Влахович опита с пета да направи добавка, но не уцели вратата, а и се оказа, че е имало засада.

И точно когато "Юве" си помисли, че се възстановява и заигра по-добре, Мбапе нанесе втори удар. Този път двойното подаване бе с Хакими и завършващият удар пак от воле - с левачката. 35 гола в 54 мача за Мбапе в турнира.

Французинът се превърна в играча с най-бързи два гола срещу "Юве" в цялата история на Шампионската лига - за 22 минути.

10 минути преди почивката Неймар се вклини зад защитата на "Юве" и падна претендирайки за нарушение на Куадрадо, но съдията Антъни Тейлър не отсъди нищо. Повторенията показаха, че английския рефер е имал право.

Головете на Мбапе си останаха единствените точни удари за домакините през първото полувреме. Алегри пусна в игра Уестън Макени на почивката на мястото на младока Мирети.

Второто полувреме започна с шанс за хеттрик на Мбапе. Меси задържа добре в средата на терена и изведе седмицата на домакините отдясно. Мбапе напредна и влезе в наказателното сам отдясно, но реши да стреля в близкия ъгъл, вместо да подаде и не уцели вратата.

Веднага след това дойде гол за "Ювентус". Бианконерите разиграха късо корнер и след центрирането на Костич, резервата Уестън Макени с глава засече топката. Остана и усещането за грешка на вратаря Джанлуиджи Донарума. Това бе трети гол на Макени в Шампионската лига и той е едва третия американец с подобно постижение след Кристиян Пулишич и Демаркъс Бийзли.

Веднага след това ПСЖ пак пропусна. Хасими се размина на сантиметри от това да засече отблизо центриране отляво.

Последва нов шанс за "Юве". Центриране на Костич в наказателното поле стигна до Влахович, който засече с глава изпреварвайки Маркиньос, но този път Донарума реагира добре и поправи грешката си от първото попадение на "Юве".

В 64-ата минута Меси изведе Неймар отново в добра позиция, но ударът му бе неточен.

В края "Ювентус" можеше да изравни. Центриране на Костич отляво бе овладяно от Локатели, който стреля. Донарума отрази, а след това Локатели опита да центрира от аутинията с добавка, но отново вратаря на ПСЖ се намеси.

В 89-ата минута ПСЖ отново пропусна. Този път след хубава атака отляво, "Юве" не изчисти добре топката и Неймар стреля мощно от воле. Вратарят Перин обаче спаси с тяло.

При следващата атака Мбапе се озова отдясно на чиста позиция и стреля по диагонала, но Перин бе готов и спаси с лекота.

В крайна сметка това бе първата победа на ПСЖ над "Ювентус" в историята и първа победа на треньора Кристоф Галтие в Шампионската лига в кариерата от седмия опит.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК