Краят на една ера! Никога повече няма да има друга Серина - най-запомнящите се ѝ моменти

Една от най-великите тенисистки на всички времена и спортна икона се пенсионира

03.09.2022 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова
Краят на една ера! Никога повече няма да има друга Серина - най-запомнящите се ѝ моменти

Дойде краят на една ера.

Серина Уилямс, 23-кратната шампионка от "Големия шлем" на сингъл, една от най-великите тенисистки на всички времена и спортна икона, се пенсионира.

Трудно е да си представим тениса без американската легенда, която спечели всичко, което може да се спечели през 27-годишната си кариера.

Уилямс ще бъде запомнена като един от най-големите състезатели в тениса - спортист, който притежаваше най-чистия сервис в играта при жените и неугасващо желание за победа.

Тя ще бъде запомнена и с това, че се изправи срещу расизма, настоявайки за равенство между половете и равни парични награди, както и с преживяванията си със здравната система като чернокожа жена.

Световната номер 11 Кори Гоф споделя, че всъщност Уилямс е причината да играе тенис и че наследството, което оставят след себе си, може да вдъхнови още много поколения. Шампионката Ема Радукану пък казва, че Серина Уилямс е променила тениса.

Ето и едни от най-запомнящите се моменти на една емблематична кариера:

Първа победа от Големия шлем - US Open 1999 година

Едва на 17 години Уилямс успя да спечели първата си титла от "Големия шлем" на сингъл в Ню Йорк. Тя победи световната номер 4 Моника Селеш на четвъртфиналите, след това втората Линдзи Дейвънпорт, преди да срещне световната номер едно Мартина Хингис на финала.

Тя и Винъс спечелиха заедно титлата на двойки в един и същи уикенд.

serina

Борба с расизма - "Индиън Уелс" 2001 година

Многократно и двете сестри Уилямс са говорили за расизма, който са преживели по време на кариерите си, както и за проблемите, с които се е сблъсквал баща им Ричард.

Сестрите трябваше да се изправят една срещу друга на полуфиналите в "Индиън Уелс" - едно от най-големите събития извън "Големия шлем" - през 2001 г. Въпреки това, когато Винъс се оттегли поради контузия, обвиненията в уреждане на мачове бяха насочени към Ричард и сестрите. След това Серина беше силно освирквана, когато излезе да играе Ким Клайстерс на финала, а Ричард и Винъс заявиха, че са били обидени на расова основа от публиката.

Серина спечели и моментално прегърна баща си на трибуните. След това тя и Винъс бойкотираха събитието в продължение на много години, като Серина не се завърна до 2015 г., а Винъс - година по-късно.

indian

Завършване на "Serena Slam" (тенис термин, използван, когато тенисист печели и четирите големи турнира подред) - Australian Open 2003 г.

Уилямс пристигна в Мелбърн на фона на невероятна серия от "Големия шлем", след като спечели всички "мейджъри" от Откритото първенство на Франция през 2002 г.. Единственият трофей, който отсъстваше, беше този от Australian Open.

Тя трябваше да го направи по трудния начин в Мелбърн, като спаси два мачбола и преодоля изоставането от 5-1 в третия сет срещу Ким Клайстерс на полуфиналите, за да стигне до финала. След това тя победи Винъс за четвъртия си пореден голям триумф на сингъл.

mel

Двоен триумф - "Уимбълдън" 2012 и Олимпийските игри в Лондон

Триумфите на Уилямс на тревата на "Уимбълдън" бяха началото на няколко възраждащи се години, в които тя спечели още девет големи титли на сингъл.

Отбеляза доминиращо присъствие на "Уимбълдън", за да спечели и олимпийското злато на сингъл. Уилямс победи Мария Шарапова с 6-0, 6-1 само за 62 минути на същия корт, на който Шарапова я победи толкова незабравимо през 2004 година. Това беше най-тежкото поражение за Шарапова срещу Уилямс, като американката спечели 22 от 24-те им срещи за 15 години.

sharapova

Още един "Serena Slam" преди кризата на US Open през 2015 година

Уилямс започна и завърши сезон 2015 като номер едно в света, спечелвайки Откритото първенство на Австралия, "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Триумфира с титлата си на Откритото първенство на САЩ през 2014 г. и си осигури още един "Serena Slam".

На US Open през 2015 година тя се изправи срещу италианката Роберта Винчи на полуфиналите, която бе победила четири пъти поред. Уилямс спечели първия сет и поведе с 2-0 в решаващия мач, преди италианката да се завърне в игра и да шокира както Серина, така и публиката. По-късно Уилямс сподели, че тази загуба е разбила сърцето ѝ.

2014

В осма седмица от бременността - Australian Open

Уилямс разбира, че очаква първото си дете малко преди първия турнир от "Големия шлем" за годината. Бременна в осма седмица, тя спечели осмата си титла от Откритото първенство на Австралия и задмина Щефи Граф в списъка за големи победители на всички времена в Оупън Ера, като само Маргарет Корт е пред нея.

Тя не изпусна нито един сет в Мелбърн и за да подчертае доминацията си, се върна на върха в световната ранглиста, преди да излезе по майчинство.

2017

Костюмът на супергерой - Открито първенство на Франция 2018 година

Уилямс споделя открито за борбите, които чернокожите жени в Съединените щати водят в здравеопазването, особено при усложненията при бременност или раждане. Самата Уилямс едва не умира след раждането на Олимпия заради емболия.

Тя направи своето завръщане на "Големия шлем" на "Ролан Гарос", осем месеца след раждането. Тогава носеше черен костюм, който ѝ помогна да се справи с кръвните съсиреци. Два месеца по-късно тя стигна до финала на "Уимбълдън", където загуби от Анджелик Кербер.

2018

Конфликтът в Ню Йорк - US Open 2018 г.

Уилямс е откровена, че счупването на рекорда на Корт е единствената причина, поради която тя все още играе след раждането на дъщеря си и изглеждаше уместно, че може да го изравни, след като достигна финала на US Open през 2018 година.

Серина беше големият фаворит срещу първата финалистка Наоми Осака. Въпреки това, избухването на Уилямс срещу съдията Карлос Рамос, когото тя го нарече лъжец и крадец, след като получи три точки, раздели мненията и доведе до враждебна публика в Ню Йорк. Осака триумфира, но и двете финалистки бяха облени в сълзи до края.

osaka

Дългоочакваното завръщане - "Уимбълдън" 2022 година

Слуховете за пенсиониране вече доста се засилиха. А последният път, когато "Уимбълдън" видя американското величие, беше, когато тя накуцваше, обляна в сълзи, в първия кръг през 2021 година, заради контузия в глезена.

Изненадващото ѝ решение обаче да се състезава на сингъл чрез уайлд кард доведе до късен нощен трилър срещу французойката Хармони Тан. Уилямс развълнува публиката и показа цялата си конкурентоспособност, преди да падне в три сета.

Докато си тръгваше под бурните овации, Серина стана и се завъртя за последен път на сцената, която ѝ донесе както на нея, така и на феновете толкова много радост през годините.

2022

Просто никога повече няма да има друга Серина.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК