Шефът на тотото: Спортът остава без пари, ако Законът за хазарта не бъде променен

Ще затворим 960 тото пункта, ще има нереализиране на поне 20 000 000 лв., заяви Александър Тодоров

21.06.2022 | 16:28 Редактор: Елеонора Танева
Шефът на тотото: Спортът остава без пари, ако Законът за хазарта не бъде променен

Ако промените в Закона за хазарта не бъдат приети, 960 тото пункта ще бъдат закрити. Това ще доведе както до намаляване на средствата, които се отчисляват към държавата, българските спорт, физическо възпитание и култура, така и до ограничаване на развитието на дребните търговци. Това гласи позиция на изпълнителния директор на Български спортен тотализатор Александър Тодоров.

"Неблагоприятният сценарий би очертал нереализиране на поне 20 000 000 лева до края на тази година и вероятно неизпълнение на заложените със Закона за държавния бюджет приходи от дейността на Тотализатора", обясни Тодоров.

Последствията ще се изразят и в свиването на приходи за частния бизнес, в размер на поне 1 000 000 лева, в съкращенията на служители и в намаляването на доходите на още български семейства.

Той бе категоричен, че измененията на Закона за хазарта през 2020 г. поставят изисквания, които не само са нелогични на обичайната търговска практика, но са в разрез със Закона за защита на конкуренцията, в полза на частния бизнес и в ущърб на тотото.

Само за държавния хазартен оператор се поставя изискване да разпространява продуктите си единствено в стопанисвани от него обекти, при това с персонал, ангажиран по трудов договор. Това условие би намалило приходите от дейността, тъй като понастоящем предприятието има около 640 собствени обекта и цели 960 външни точки за продажби. При редуцирането им около 500 000 души в страната ще останат без достъп до продуктите на тотото.

Експерти от правната дирекция на Български спортен тотализатор уточняват, че изготвеното от тях предложение за законопроект за изменение на Закона за хазарта е ключово за България. При приемане на промените, до края на 2023 г. е планирано увеличение на крайните точки на продажба с поне 1000 броя, което се очаква да генерира допълнително поне 50 млн. лв. постъпления.

Ограниченията на дейността на предприятието, чрез промени в Закона за хазарта, приети от 44-ото Народно събрание през 2020 година, са били отложени да влязат в сила след две години – именно през август 2022.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК