16-годишен юноша на "Славия" попадна в полезрението на "Барса"

Чунг До е сред големите таланти на футболния клуб

06.05.2022 | 19:23 Редактор: Здравко Черкезов

Млади български футболисти са влезли в полезрението на футболен клуб "Барселона". Техни представители вече оглеждат за нови попълнения, а един от харесаните футболисти по неофициална информация е 16-годишен нападател от "Славия". Той е сред големите таланти на футболния клуб. 

Чунг До е само на 16 години, но вече показва качества да стане футболист от световна класа. За първи път стъпва на терена, когато е на 6 години и оттогава футболната топка е неговата най-голяма страст.

"Футболът за мен е живот, без него не мога и мисля с този спорт да си изкарвам прехраната. Във футбола има емоция, която не може да се изпита никъде, и аз искам да изпитвам тази емоция постоянно и затова тренирам", сподели той. 

Родителите на Чунг са от Виетнам. Запознават се случайно в България и решават да останат тук. И така повече от 20 години. Чунг казва, че се чувства българин. Учи в Американския колеж в София и признава, че понякога е трудно да се балансира учението със спорта, но засега успява.
 
"Ако не се раздаваш на тренировките, даже да направиш милион тренировки, пак няма да станеш добър. Важното е да дадеш всичко от себе си и само така можеш да станеш добър и да се развиваш. Победите са много хубаво нещо, но според мен загубите те учат повече. От грешките можеш да стъпиш здраво и да продължиш напред", смята младежът.

Треньорът на малките футболни надежди на "Славия" - бившият национал Иван Иванов, пожелава на всеки треньор да има в състава си футболисти като Чунг, които искат да се развиват и тренират усилено.

"Много интелигентен играч. Това е просто дете, което и на терена, и извън терена е изключително интелигентно, и е един пример, който се справя хубаво, когато дойде на тренировките, по същия начин и в живота, като отива с образованието си. Върви много добре", категоричен е треньорът.

А за да имаме добри футболисти, трябва да се подобри работата на българските школи с младежи, казва Иванов. 

"Трябва да излизат максимално деца, които да играят в чужбина, за да може да върви националният отбор добре. Аз мога да заявя, че в моя отбор разполагам с момчета, които имат потенциала да стигнат дотам", оптимист е юношеският треньор на "Славия".

Чунг играе и в националния ни отбор за юноши до 17 години. А мечтата му е една:

"Мечтата ми е да играя за голям отбор, да стигна до Шампионска лига. Целя да стигна до "Барселона" или "Манчестър Сити", надява се младата ни футболна надежда.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК