Европейските футболни лиги скочиха на УЕФА заради новия формат на Шампионска лига

12 от най-популярните и най-богати клубове в Европа създадоха Суперлига, която обаче така и не просъществува

30.04.2022 | 15:06 Редактор: Теодора Патронова
Европейските футболни лиги скочиха на УЕФА заради новия формат на Шампионска лига

Европейските футболни лиги се обърнаха към УЕФА с искане броят на предвидените мачове в новия формат на Шампионската лига да бъда намален, а плановете дадени отбори да се класират на база исторически постижения да бъдат отхвърлени.

УЕФА се реши на промени в Шампионската лига, след като в началото на миналата година 12 от най-популярните и най-богати клубове в Европа създадоха Суперлига, която обаче така и не просъществува реално. Според предвидените промени участниците в Шампионската лига ще се увеличат от 32 на 36 през 2024 година, като две от позициите ще бъдат давани за отбори, които през последните пет сезона са събрали най-висок коефициент в Европа, пише gol.bg

Според лигите обаче такива квоти са неприемливи и всяко класиране за шампионската лига трябва да става през челно място в първенството. "Спортните заслуги трябва да бъдат единственият критерий, за да се класирате за клубните състезания на УЕФА“, каза изпълнителният директор на Серия "А" Луиджи де Сиерво, цитиран от БТА. "Ние сме против въвеждането на така наречената европейска система за спот коефициенти, която би предоставила неоправдан втори шанс за някои клубове."

През май УЕФА ще проведе среща във Виена, на която трябва да бъдат гласувани окончателно предложените промени. Според лигите обаче идеята отборите да играят по десет мача в груповата фаза, вместо сегашните шест, е лоша. Те са съгласни броят на двубоите да бъде увеличен само до осем.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК