Шах с послание: Следователи и звезди играят срещу световна шампионка

Целта е да се привлече по-голямо внимание върху шахмата като спорт

13.04.2022 | 18:05 Редактор: Ваня Кузманова

Следователи, артисти и футболисти играха шах със световната шампионка Нургюл Салимова. Инициативата се проведе за 3 път в Националната следствена служба. Целта ѝ е да се привлече по-голямо внимание върху спорта. 

В шахматна партия една от най-добрите ни шахматистки Нургюл Салимова постигна 8 победи и две ремита. 

"Изненадващо някои се представиха доста добре, не очаквах, но направих две ремита и 8 победи. Най-важното е човек да работи като навсякъде, да атренира всеки ден, да имаш дневен режим", посочи шахматистката Нургюл Салимова. 

Само на 18 години Нургюл вече е световна шампионка за девойки. На международен турнир покрива норма за най-висока титла в шахмата. 

"В един момент се оказа, че човек трябва да гледа собствената си игра. Получих още един съвет, аз винаги съм го знаел. Всеки трябва да знае собствената си игра, а не да гледа другите. Знаех, че нямам никакъв шанс, но имах възможността да играя със световен шампион, което е супер", каза певецът Орлин Павлов.

Животът е като шахматна дъска с черни и бели дни. За да продължаваш напред, трябва да знаеш какъв ще е следващия ти ход. 

"Шахматът е отражение на живота. Животът на човек е една стратегия. Не може да живееш ден за ден, трябва да правиш планове за бъдещето и да ги осъществяваш. В шахматът е същото и всичко зависи само от теб", посочи зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. 

Идеята на инициативата е да привлече повече внимание върху спорта.

"Ние, разбира се, сме винаги като спортисти и активни хора, които са успели да постигнат мечтите си, да помагаме с присъствието си и с всичко, с което можем за подрастващите и поколенията след нас", заяви футболистът Станислав Ангелов - Пелето. 

Нургюл тази година завършва средното си образование. Между шаха, училището и пътуванията, признава, че ѝ остава малко свободно време, но с нетърпение гледа към следващите си игри. Предстоят ѝ турнири в Турция, Германия и Франция, а мечтае да играе шах срещу рускинята Александра Горячкина. Голямата мечта на Нургюл е да стане световна шампионка за жени.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК