Нови шокиращи санкции срещу Русия: Тенисистите им стават неутрални спортисти

Наказанията идват, когато в световната ранглиста при мъжете № 1 е вече Медведев

02.03.2022 | 11:30 Редактор: Искра Ангелова
Нови шокиращи санкции срещу Русия: Тенисистите им стават неутрални спортисти

Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP), Женската тенис асоциация (WTA), Международната тенис федерация (ITF) и организаторите на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" наложиха сурови санкции към Русия по повод инвазията на войски и войната в Украйна. Наказанията идват на промяната в световната ранглиста при мъжете, където № 1 е вече руснакът Даниил Медведев.

Трите тенис федерации и организаторите на "Уимбълдън" излязоха с обща позиция по този въпрос, изказвайки загриженост към всички настоящи и бивши тенисисти, намиращи се на територията на Украйна и съседните държави.

"Международните ръководни органи на тениса са обединени в своето осъждане на действията на Русия и в резултат на това са предприемат следните действия: Бордовете на WTA и ATP взеха решение да преустановят комбинираното мъжкия и женския турнири в Москва, насрочени за октомври", заявиха те, цитирани от "Фокус".

"Бордът на ITF гласува да спре членството на Руската тенис федерация и Беларуска тенис федерация и да оттегли техните кандидатури от всички международни отборни състезания на ITF. Това действие следва отмяната на всички турнири на ITF в Русия и Беларус за неопределено време. Понастоящем тенисистите от Русия и Беларус ще продължат да имат право да се състезават в международни турнири, както и в такива от Големия шлем. Те обаче няма да се състезават под името или флага на Русия или Беларус до второ нареждане", допълват организациите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК