"Барселона" отнесе "Валенсия", Обамеянг с два гола

Френки де Йонг и Педри също се разписаха

20.02.2022 | 19:42 Редактор: Искра Ангелова

Барселона влезе в Топ 4 на Ла Лига след категорично 4:1 насред "Местая" срещу домакините от "Валенсия" в 25-ия кръг. Пиер-Емерик Обамеянг откри сметката си за каталунците с два гола, а Френки де Йонг и Педри също се разписаха.

За хората на Шави това бе 9-и пореден мач без загуба в първенството, от които победите са 5. Отборът има 42 точки и по-добра голова разлика от "Атлетико" (Мадрид). С 43 точки е Бетис, Севиля е с 51, а "Реал" (Мадрид) е далеч напред с 57. "Валенсия" е 12-и с 30 точки. 

Голямата изненада сред титулярите на "Барса" бе присъствието на Усман Дембеле вместо Адама Траоре. Педри също остана резерва, а общо промените на Шави бяха 5 от мача с "Наполи". При "прилепите" промените бяха цели 6.

Домакините бяха на път да започнат отлично, след като още във 2-ата минута Солер изведе Брайън Хил, който опита да върне пред вратата от аутлинията. Топката обаче срещна гредата и излезе.

Последваха и претенции за дузпа, след като пресата на "Валенсия" даде резултат. Гонсало Гедеш падна в наказателното поле, но съдията правилно прецени, че го е направил твърде лесно и не посочи бялата точка.

Постепенно каталунците се подобриха и Феран Торес подаде опасно пред вратата, но Обамеянг не успя да засече. В 23-ата минута обаче, Оба откри сметката си за "Барса"! Алба даде отлично подаване, а нападателят се измъкна зад гърба на Алдарете, след което прати топката в далечния ъгъл.

Последва отменен гол на "Валенсия", след като Тер Стеген не се намеси както трябва, но вдигнатият флаг за засада го спаси. И малко след това гостите вкараха отново. Те организираха отлична атака, при която топката бе пратена отдясно наляво, Алба центрира отлично, Дембеле отклони леко и Френки де Йонг вкара втория гол за каталунците.

Няколко минути по-късно интригата окончателно приключи, а Обамеянг се разписа отново. Дембеле направи двойно с Дест, след което топката стигна до Гави, който центрира отлично и габонецът необезпокояван отклони в мрежата за 3:0.

Малко след това "Валенсия" върна един гол чрез Солер, но ВАР прегледа ситуацията и бе установено, че в нейното начало топката се оказа напуснала терена и попадението не бе зачетено.

Скоро след паузата обаче, домакините все пак се разписаха, въпреки че преди това Обамеянг бе близо до хеттрика си, като първо негов удар бе спасен, а след това гостите претендираха и за дузпа. В 52-ата минута Брайън Хил центрира, а Солер плонжира и засече с глава, за да намери мрежата.

Футболистите на "Валенсия" се активизираха и продължиха да атакуват, като Солер първо накара Тер Стеген да спасява прекия му свободен удар, а след това прати топката покрай целта, предава gol.bg.

В 63-ата минута обаче, "Барса" си върна спокойствието. Педри бе на терена отскоро, когато една избита топка се оказа на пътя му, той веднага стреля и след лек рикошет реализира за 4:1, с което интригата на практика бе ликвидирана.

Домакините се обезвериха, въпреки че продължиха да опитват да атакуват, но им липсваше интензитет и острота. Все пак след корнер Дуро засече с глава, но Тер Стеген спаси, а в 79-ата минута и Макси Гомес накара вратаря на "Барса" да се намесва.  В крайна сметка повече голове нямаше и каталунците се насладиха на хубав триумф.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК