Отписан голаджия спаси "Барса" в последната секунда

Люк де Йонг донесе равенството 2:2 срещу "Еспаньол"

14.02.2022 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова

"Барселона" се спаси изключително драматично от загуба в каталунското дерби срещу "Еспаньол", завършвайки 2:2 на "RCDE Стейдиъм". Футболистите на Шави Ернандес стигнаха до точката в заключителните акорди на двубоя, когато резервата Люк се Йонг донесе хикса в шестата минута на добавеното време. 

В допълнителното време и двата тима завършиха с намален състав, след като Жерард Пике и Нико Меламед се сдърпаха помежду си и поеха преждевременно към душовете. След гола на Де Йонг реферът показа червен картон и на Ману Морланос от "Еспаньол", но извън терена и след последния съдийски сигнал.

"Блаугранас" откри резултата още в 76-ата секунда след гол на Педри. "Еспаньол" осъществи пълен обрат след попадения на Сержи Дардер и Раул де Томас. Накрая "Барса" все пак се докопа да равенството благодарание на гола на резервата Люк де Йонг, който е нежелан в отбора и се очаква престоят му на "Камп Ноу" да приключи след края на сезона.

Инфарктният хикс позволи на хората на Шави да се изкачат на четвъртата позиция с 39 точки, колкото имат и "Атлетико" (Мадрид), но "Барса" е с по-добри показатели. "Еспаньол" е 13-ти с 28 пункта.

Треньорът на "Барселона" Шави извърши само една промяна в състава си в сравнение с този, изковал успеха с 4:2 срещу "Атлетико" (Мадрид). Сержиньо Дест започна на мястото на наказания Дани Алвеш в защитата. Атаката на "Еспаньол" водеше националът на „фуриите“ Раул де Томас.

Двубоят започна перфектно за "Барса". "Блаугранас" поведоха в резултата с гол от съблекалнята. Още в 76-ата секунда топката влетя в мрежата на 40-годишният Диего Лопес, след като останалият непокрит Педри засече центриране отляво на Жорди Алба.

Домакините в каталунското дерби пробваха да се върнат бързо в мача, но не успяваха да намерят път към вратата на Тер Стеген. Адама Траоре от "Барса" нахлу в пеналта на "Еспаньол" в 14-ата минута, но би в аут.

Гостите претендираха за дузпа в 34-ата минута заради игра с ръка на Баре, но съдията и ВАР прецениха, че няма основание да бъде отсъден удар от бялата точка.

В рамките на секунди в 37-ата минута "Барса" пропиля два шанса да увеличи преднината си. Първо Траоре не успя да преодолее Лопес, а след удар с глава на Феран Торес кълбото мина над целта.

Така се стигна до 40-ата минута, когато "Еспаньол" изравни. Раул де Томас комбинира със Сержи Дардер, който от границата на наказателното поле торпилира Тер Стеген – 1:1.

На почивката Шави извърши принудителна смяна. Роналд Араухо напусна терена, а в игра се появи  Ерик Гарсия.

Гави вкара гол в 56-ата минута, но радостта на Барса не продължи дълго, защото след намесата на ВАР попадението му бе отменено. Оказа се, че Френки де Йонг е бил в засада преди топката да стигне до Гави.

Кошмарът за гостите стана пълен в 64-ата минута. Тогава Раул де Томас вкара за 2:1. Националът на Испания се озова сам срещу Тер Стеген след пас на Дардер и го преодоля за осъществяването на пълния обрат.

"Барса" отговори с шут на Педри в ръцете на Лопес.

До края Шави пусна на терена дори и Усман Дембеле в търсене поне на изравняването, но гостите така и не успяваха да пратят още веднъж топката в мрежата на Диего Лопес.  Дори „блаугранас“ демонстрираха фрапираща офанзивна немощ и липса на креативност в играта си.

В добавеното време страстите се нажежиха и ескалацията на напрежението доведе до изгонването на Жерард Пике от "Барса" и Нико Меламед от "Еспаньол", след като двамата се сдърпаха.

Пълната драма настъпи в 6-ата минута на добавеното време, когато резервата Люк де Йонг вкара с глава за 2:2  след асистенция на Адама Траоре и спаси точката за "Барселона".

След последния съдийски сигнал и Ману Морланес от "Еспаньол" получи червен картон, но за ситуация извън терена. Футболистът на "папагалчетата" вече беше на резервната скамейка, след като първо се появи като резерва, но само няколко минути по-късно треньорът на тима го смени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК