Златен дъжд за БФС: Допълнителни 14 млн., ако първенствата се провеждат на 2 години 

Футболната федерация се е насочила към промени в спорта

24.12.2021 | 20:00 Редактор: Ваня Кузманова

Златен дъжд за БФС , ако световните първенства се провеждат на две години. Допълнителни 14 милиона евро вероятно ще постъпват в касата на футболния съюз, ако световните първенства са на 2 вместо на 4 години. Това става ясно от изследване на консултантската компания Nielsen.  

Световната футболна федерация, явно се е насочила към значителни промени в най-популярния спорт. Първата стъпка беше увеличаването на броя финалисти на световните първенства. 

Вече е решено, че на световното първенство през 2026 година, което ще се проведе в Мексико, Канада и САЩ, участниците ще са 48. Главният плюс за ФИФА от световни на всеки две години естествено е печалбата. 

Досега от едно световно там прибираха 6,2 милиарда евро, а сега към тях ще се добавят още 3,2 милиарда. Световният футболен бос Джани Инфантино обяви, че тези пари ще бъдат разпределени между всички национални федерации. Това означава, че всяка от тях ще получи около 14 милиона евро. 

Инфантино застъпва тезата , че има държави и дори цели региони,  които  не са виждали футбол на световно равнище. Ние анкетирахме над 100 000 човека от повече от 140 страни и разбрахме, че младите искат световното да е по-начесто. Европейският футбол обаче като цяло е срещу промените - за клубовете това означава финансови загуби и допълнително натоварване на играчите. 

Като отговор на това от УЕФА цитират поръчаното от тях консултантско проучване. Според него загубите от реформата на ФИФА за световните първенства ще са между 2 и 6 милиарда евро за четиригодишния цикъл. Според друга оценка световно на всеки две години ще лиши европейските клубни първенства от почти 8 милиарда евро.   

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 2 години
Ух на мама , пластмасовата коса ще се яесели по банкети Сигнализирай за неуместен коментар