Байдън е под натиск да наложи бойкот върху Зимните олимпийски игри в Китай

Това решение е част от годишен законопроект за политиката в областта на отбраната

18.11.2021 | 22:12 Редактор: Теодора Патронова
Байдън е под натиск да наложи бойкот върху Зимните олимпийски игри в Китай

Демократи и републиканци в САЩ искат от президента Джо Байдън да наложи дипломатически бойкот върху предстоящите през февруари Зимни олимпийски игри в Китай. Байдън е изправен пред двупартиен натиск от Конгреса да не изпраща делегация до Китай на игрите през 2022 г., а бойкотът е част от годишен законопроект за политиката в областта на отбраната, който ще бъде гласуван в Сената тази седмица.

Политиците смятат, че целта е да се привлече вниманието към погазването на човешките права в Китай, включително това, което администрацията на Байдън характеризира като геноцид срещу религиозните малцинства в провинция Синдзян. Но лидерите на Камарата на представителите и Сената не са особено добре настроени към идеята за дипломатически бойкот на игрите като част от законопроекта за отбранителната политика - дори когато подкрепата за изпращане на подобно послание към Пекин и от двете партии нараства.

Очаква се Байдън да се вслуша в препоръката на своите съветници да забрани финансираното от правителството на САЩ пътуване до Китай за Олимпиадата. Администрацията на Байдън отказа да коментира темата.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК