Обещано и изпълнено: Увеличиха на 64% премиите за параолимпийците

Спортният министър се ангажира с промяната веднага след края на Параолимпийските игри в Токио

08.10.2021 | 14:34 Редактор: Жаклина Иванова
Обещано и изпълнено: Увеличиха на 64% премиите за параолимпийците

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов изпълни поетия ангажимент към българските параолимпийци за увеличаване на финансовите награди за отличия от Параолимпийските игри.

Спортният министър се ангажира с промяна на наредбата веднага след края на Параолимпийските игри в Токио. Той проведе срещи с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов, както и с представители на Българската параолимпийска федерация. Кузманов бързо предприе необходимите действия, за да бъдат удовлетворени желанията на родните параатлети за по-достойно премиране на успехите им, които издигат престижа на българския спорт.

"Олимпийските игри са най-висшият спортен форум и успехите, постигнати на Игрите, са върхът в кариерата на всеки спортист. Именно затова с екипа ми направихме тази промяна", заяви министър Андрей Кузманов.

Според промяната размерът на наградите, които се отпускат от ММС за призови класирания на Параолимпийски игри, е увеличен от 20% на 64% от наградите за призови класирания на летни и зимни Олимпийски игри. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2022 г. Повишеният размер на наградите на състезателите ще доведе и до увеличение на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на атлетите, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По сега действащата наредба за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица премията за параолимпийците е 20%, а за световни и европейски първенства – 64%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК