Историческа надпревара: Формула 1 за пръв път ще се проведе в Катар

Катар подписа и десетгодишно споразумение да домакинства на кръг от Ф1 от 2023 г.

30.09.2021 | 15:56 Редактор: Елеонора Танева
Историческа надпревара: Формула 1 за пръв път ще се проведе в Катар

Катар ще приеме първото в историята си състезание от календара на Формула 1, заменяйки отменения старт в Австралия, съобщиха организаторите.

Гран При ще се проведе на пистата "Лосаил Интернешънъл", северно от Доха, на 21 ноември, и ще формира първата част от края на сезона във Формула 1 в Близкия Изток. Ще бъде последвано от състезания в Саудитска Арабия и последното за кампанията Гран При в Абу Даби. В добавка, Катар подписа и десетгодишно споразумение да домакинства на кръг от Ф1 от 2023 г.

Гран При на Австралия, традиционно откриващо сезона в най-престижната автомобилна надпревара, бе изместено за края на сезона в опит да бъде гарантирано провеждането му предвид коронавирусните рестрикции. Независимо от това, то бе отменено за втора поредна година.

"Много сме щастливи да приветстваме Катар в календара на Формула 1 този сезон и в дългосрочен план от 2023-а. Показахме, че можем да продължим да се адаптираме и има огромен интерес към нашия спорт, и надеждата от много локации за приемане на Гран При", каза президентът на Ф1 и главен изпълнителен директор Стефано Доменикали, цитиран от gol.bg

Той подчерта усилията на всички тимове, Ф1 и ФИА , за да  се организира календар с 22 състезания по време на година и половина пандемия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК