Посрещнахме волейболните герои, завоювали сребро от Световното за юноши

Част от медалистите ни ще участват и на Световното до 21 г., което започва в София след 20 дни

03.09.2021 | 13:27 Редактор: Здравко Черкезов

Юношеският национален отбор на България по волейбол, който спечeли сребърните медали на Световното първенство в Иран, се прибра у дома. Възпитаниците на Мартин Стоев победиха Русия, но загубиха златото от Полша.

Въпреки загубения финал, младите волейболисти стъпиха на родна земя като победители. През последните 30 години български отбор не беше играл мач за световната титла нито веднъж – до вчера.

"Със сигурност все още не сме осмислили какво постигнахме, все пак загубихме финала преди по-малко от 12 часа. Все пак съм сигурен, че съвсем скоро ще разберем какво сме постигнали и ще можем да се усмихнем и да се изкефим на този успех", сподели световният вицешампион Алекс Николов.

Като безспорен успех приема второто място и селекционерът Мартин Стоев.

"Този медал ми е малко по-скъп от онзи с мъжете през 2006 г., защото тези деца съм ги отглеждал от 4 години. По-скъп е и от медала ми като играч, защото тогава бях просто дете. Радвам се и за сина ми, но не ги деля, радвам се за всички. Имаме право да играем на Европейското догодина и ако сме в топ 5, имаме право и на участие на Световно през 2023 г.", надява се той.

От 1991 г. до днес волейболистите ни нямат по-добро представяне нито на Олимпиада, нито на Световно първенство. Преди 30 години лъвовете грабват златото на Мондиала в Кайро. В отбора тогава е и Мартин Стоев. До него играе и Петър Илиев. 

Тогава в битка за златото българите се изправят пред италианците. Но виждайки класата на отбора ни, Италия предлага 15 000 долара на българския тим, за да загуби мача. 

Част от сребърните медалисти ще участват и на Световното първенство до 21 години, които започва в София след 20 дни.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК