Голямо разочарование: Волейболистките ни загубиха в драма с Швеция

Швеция изхвърли България от Евро 2021

28.08.2021 | 23:13 Редактор: Десислава Атанасова

България отпадна от 1/8-финалите на Евро 2021 за жени, след като загуби драматично с 2:3 гейма от Швеция в Пловдив.

Женският национален отбор на България завърши участието си на европейското първенство, на което страната ни е съдомакин. Воденият от Иван Петков тим отстъпи на Швеция с 2:3 (25:12, 21:25, 22:25, 25:14, 17:19) в 1/8-финален мач от надпреварата, изигран в зала "Колодрума" в Пловдив. 

Така скандинавките направиха поредната си голяма крачка в шампионата, след като до момента в трите си участия оставаше 12-а или 15-а. Родните представителки пък за втори пореден път отпадат след 1/8-финали, след като и през 2019 г. се случи също, но след загуба от шампиона Сърбия. 

Мачът стартира повече от категорично за нашите момичета, но след това последваха силни минути за съперника. Повратна точка бе третият гейм, в който българките изпуснаха шанса да поведат в мача и бяха изправени на нокти от шведките. Обратът се случи впоследствие и срещата влезе в тайбрек. В него драмата и интригата изобилстваха до последно, но малшанс ни остави извън следващата фаза. 

Родните волейболистки започнаха ударно срещата, като поведоха с 4:0. Впоследствие в течение на гейма скандинавките успяха да реализират няколко точки, но момичетата на Иван Петков бяха повече от безапелационни, предава bgvolleyball.com. Играта ни на всички елементи бе повече от добра, тимът ни играеше с настроение и без проблем спечели първият гейм. 

Съвсем различно лице показаха шведките във втората част - след третата точка те излязоха напред и постепенно оформиха добра преднина. На няколко пъти нашите се доближиха до съперника, но момичетата на Еторе Гуидети наваксваха отново. От българския щаб предприеха смяна - Петя Баракова се появи на терена на мястото на Христина Вучкова, а Ева Янева замени Гергана Димитрова. "Лъвиците" застанаха на точка от скандинавките (17:18), но последва нова серия, която увеличи разликата. Родната блокада проработи, което помогна да намалим дистанцията, пропуквайки посрещането на противника. Това обаче не бе достатъчно да го преодолеем.  

Двата отбора тръгнаха равностойно в третия гейм, като положението се запази до 11-та точка. След това нашите момичета намериха ритъма и се отприщиха, успявайки да излязат от ситуацията. Играта ни продължи да е стабилна, но в ключовите моменти се усети колебание и Швеция се възползва от това. Съперникът ни натисна с начален удар и съумя да обърне нещата в своя полза и да поведе в двубоя. 

Решителният четвърти гейм започна идентично на предходния, но нашите момичета показаха воля, сила и дух и се откъснаха. До края родните представителки продължиха вдъхновено, като не срещнаха проблеми и вкараха мача в тайбрек, пише Gol.bg.

Там българките поведоха, но позволиха да бъдат настигнати. Интригата се запази за кратко, но след това обаче място за грешки нямаше и "лъвиците" излязоха напред. Състезателките на Еторе Гуидети отново нажежиха атмосферата - борбата бе за всяка точка, но в крайна сметка шведките измъкнаха успеха, а с него и билета за четвъртфиналите на европейското първенство.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК