Триумфът на Ивет разплака и мъжете, първата ни олимпийската титла от 2008 г. насам

Само на 21 години едно смело момиче записа със златни букви името си в спортната история

05.08.2021 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова

Само на 21 години едно смело момиче от Долна Митрополия записа със златни букви името си в спортната история. Ивет Горанова спечели златен медал при олимпийския дебют на каратето. На финала тя победи украинката Анжелика Тренлюга с 5 на 1 точки и след общо пет успеха, се качи на най-високото стъпало в Токио. 

Това е първата олимпийска титла за страната ни от 13 години. На игрите в Пекин през 2008 г. Румяна Нейкова спечели златото в академичното гребане.

"Ние това го очаквахме отдавна, като имаме предвид, че каратето за първи път влиза в Олимпийските игри. И тя - нашето дете от Долна Митрополия, направи цяла България щастливи. Горда съм, че съм баба на Ивет Горанова", каза Мариана Николова.

"Очаквах го от нея и съм ѝ казал, че без медал няма да се върне, независимо какъв, тя медал ще вземе и така и стана", сподели дядото на Ивет Горанова - Георги Николов.

"Трудолюбиво момиче, момиче с много бърз ум и страхотна реакция, рефлекс", коментира инструкторът по шофиране на златната ни Ивет - Борис Децолов.

Уверена и с надежда – така Ивет пое по пътя към Токио.

"Имам изградени тактики срещу всяка една състезателка. Мисля, че всичко може да е както трябва. Имам някаква тежест, всички искат да се върна с медал, но това ми дава и мотивация, защото аз знам, че мога и ще се справя", заяви тя.

И го доказа. Ивет е пример за това, че мечтите се сбъдват.

"Мечтая за златен медал от Олимпиадата, не само за квота, но и за златен медал, това е най-голямата ми мечта. След нея всичко друго ще бъде много лесно", сподели тя преди Токио.

А успехът на Ивет разплака и мъжете. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК