Справедливо ли е транссексуален атлет да се състезава с жените?

Олимпийският дебют на Лоръл Хъбард предизвика немалко спорове

05.08.2021 | 10:32 Редактор: Здравко Черкезов
Справедливо ли е транссексуален атлет да се състезава с жените?

Олимпийският дебют на щангистката Лоръл Хъбард, която е транссексуална, предизвика немалко спорове. Критиците твърдят, че участието ѝ в категорията на жените представлява заплаха за честната надпревара. Други пък казват, че трансатлетите не бива да бъдат изключвани, ако за тях не съществуват значими преимущества, пише DW.

Имат ли предимства транссексуални жени във високия спорт?

Без хормонална терапия - да. Но и с хормонална терапия, при която по правило нивото на тестостерона пада за сметка на нивото на естрогена, предимствата се запазват.

"Каквото и да се говори, транссексуалните жени остават по-силни и след като са преминали хормонална терапия. Това за мен е факт", казва Джоана Харпър от университета в Лъфбъроу. Именно силата - наред с издръжливостта и мускулната маса - е един от ключовите фактори, определящи предимствата на един спортист.

Харпър, чиито проучвания са концентрирани върху трансбегачките като нея самата, отхвърля обаче твърдението, че трансжените в спорта имат "нечестно" предимство. Тя изтъква, че постиженията на спортиста зависят и от много други фактори - като например координацията между очи и ръце и техниката, която е решаваща за спортове като голфа. Един от основните фактори за издръжливостта в спорта е хемоглобинът. Нивата на хемоглобин зависят от тези на тестостерон. Затова и мъжете имат по-висок хемоглобин от жените.

Но изследването на Харпър заключва, че потискането на тестостерона при транссексуалните жени намалява и хемоглобина, съответно елиминира това предимство. Същевременно и Харпър признава, че наличните данни за трансспортистите са крайно оскъдни.

Откога се проявяват разликите между половете в спорта?

Мускулната маса на момчетата и момичетата е сходна. Американският педиатър Тимъти Робъртс казва: "Преди пубертета няма причини за разделяне на момичетата и момчетата по пол - психологически погледнато те са доста равнопоставени".

Разликите в спортните постижения стават осезаеми едва когато едно дете влезе в пубертета - и то тогава, когато нарасне тестостеронът на момчетата. Според Лундберг, това се случва на около 11-годишна възраст.

Що се отнася до транссексуалните жени, които участват в спортни състезания на най-високо ниво, за нивото на техния тестостерон има определени от Международния олимпийски комитет граници - под десет наномола за литър, които не бива да се надхвърлят 12 месеца преди участието им.

Имат ли предимства в спорта транссексуалните мъже?

"Установихме, че транссексуалните мъже наистина доминират", обяснява Робъртс, позовавайки се на изследването за трансхората в американската армия. След едногодишна терапия с мъжки хормони не са установени разлики при лицевите опори или пробега. Но пък трансмъжете се представят по-добре от другите при коремните преси.

Шведският експерт Лундберг отбелязва, че участието на транссексуални мъже в спортните състезания не е толкова деликатна тема като тази за трансжените. "Дори когато те получат тестостерон, не е заплаха за честността на играта, щом преминават в категорията на мъжете", посочва той. Проблем би било, ако биха искали да продължат да участват с жените, макар да са получавали тестостерон - тогава това би било допинг". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК