Олимпийски скандал: Полша даде политическо убежище на беларуската спринтьорка

24-годишната Кристина Тимановская твърди, че се опитват насилствено да я върнат в родината ѝ

02.08.2021 | 20:08 Редактор: Жаклина Иванова

Минск в центъра на политически скандал по време на Олимпийските игри. Полша даде политическо убежище на беларуска спринтьорка, която заяви, че се опитват насилствено да я върнат в родината ѝ.

24-годишната Кристина Тимановская твърди, че е била притисната да прекрати участието си в Олимпийските игри и е отведена насила на летището в Токио, за да бъде качена на полет за Беларус.

По думите ѝ причината е видео, което качва в социалните мрежи преди дни, в което критикува своите треньори.

"Моля Международния олимпийски комитет да ми помогне. Върху мен се оказва натиск. Опитват да ме изведат от Япония без моето съгласие", каза Кристина Тимановская.

След молбата ѝ за помощ младата спортистката е настанена в хотел, охраняван от японската полиция. По-късно е преместена в посолството на Полша в японската столица.

В становище на беларуския олимпийски комитет, ръководен от сина на президента Лукашенко, се посочва, че спринтьорката е отстранена от Олимпийските игри по лекарска препоръка. Уточнява се, че действията са предприети заради емоционалното и психическото ѝ състояние.
Спринтьорката е сигурна, че срещу нея се води пропагандна война, както и че е застрашена от репресии, ако се върне в Беларус.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК