Световната №1 Ашли Барти сломи Плишкова и спечели "Уимбълдън"

Мачът започна превъзходно за нея

10.07.2021 | 18:14 Редактор: Юлия Христова

Световната №1 Ашли Барти е новата шампионка на Уимбълдън. Във финала австралийката надделя над чехкинята - Каролина Плишкова след 6-3, 6-7(4), 6-3.

При мъжете очаквано Новак Джокович достигна до сеедия си финал на Уимбълдън и ще се стреми към своя шести триуумф в Лондон. Единствената загуба до момента за сърбина в спор за титлата е от Анди Мъри през 2013 г. Предстоящият финал ще бъде „юбилеен“ за Джокович , тъй като ще е 30 за него от турнири от Големия шлем. Световния номер едно сломи съпротивата на Денис Шаповалов в три сета , но това бе може би най – тежкия мач за него до момента. Канадецът започна плахо , но постепенно набра увереност и самочувствие особено след първия пробив , който реализира в четвъртия гейм и поведе с 3 на 1. Преднината на Шаповалов се запази и при 5-4 , той сервираше за спечелване на сета.

И тук напрежението подведе младежа, Джокович върна пробива и докара нещата до тайбрек , който спечели със 7 на 3. Чест прави на канадеца , че не рухна и дори бе тенисистът , който доминираше във втората част. Той пропусна общо пет възможности за пробив , докато пред световния номер едно така и не се разкри подобен шанс. И пак в края Шаповалов не издържа и допусна пробив в 11 – гейм , след което Джокович с лекота го затвърди и след 7 на 5 бе на сет от финала. Той се разви идентично на втория.

Отново пропуснати възможности за пробив и пред двамата – пет за сърбина и три за канадеца. И пак 11 – гейм се оказа фатален за Шаповалов , когато допусна брейка. Сервиса за победата се оказа детска игра за световния номер едно – спечели го на нула и на пътя му е само Матео Беретини за 20 – титла от големия шлем , която ще го изравни с лидерите до момента – Роджър Федерер и Рафаел Надал. 

 

 

Световната №1 Ашли Барти изпълни голямата си мечта и вече е шампионка на "Уимбълдън". Във финала австралийката изигра поредния си великолепен мач и напълно заслужено стигна до огромния успех след 6-3, 6-7(4), 6-3 над поставената под №8 Каролина Плишкова.

И за двете това бе втори финал в турнирите от Големия шлем като след него Барти вече може да се похвали с две „мейджър“ титли, докато чехкинята остава една от най-добрите тенисисти в последното десетилетие, която не е достигала до трофей от Шлема.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК