УЕФА: Мюнхен да забрави за стадион в цветовете на дъгата

Решението разгневи кмета Дитер Райтер преди мача Германия - Унгария

23.06.2021 | 09:07 Редактор: Тодор Петров
УЕФА: Мюнхен да забрави за стадион в цветовете на дъгата

Предложението на кмета на Мюнхен Дитер Райтер стадионът на "Байерн" да бъде осветен в цветовете на дъгата за мача между Германия и Унгария довечера бе отхвърлено от УЕФА. Това разгневи градоначалника и той разкритикува европейската футболна централа, както и ГФС.

Идеята на Райтер бе по този начин да се протестира срещу наскоро приет в Унгария закон, който забранява демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността сред лица под 18 г., както и разпространението сред тях на материали, които промотират смяната на пола.

В Мюнхен решиха да отговорят на наложените в Унгария ограничения с осветяване на стадиона в цветовете на дъгата, които са символ на ЛГБТ общността.

"Според устава си УЕФА е политически и религиозно неутрална организация. Заради политическия контекст на това искане, което е насочено срещу решението на парламента на Унгария, УЕФА трябва да го откаже", гласи отговорът на евроцентралата, пише gol.bg.

Преди това унгарският външен министър Петер Сиярто обяви идеята за осветяване на мюнхенския стадион в цветовете на дъгата за "вредна и опасна".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК