Изненадваща победа: Серхио Перес спечели Гран при на Азербейджан

Големите фаворити Люис Хамилтън и Макс Верстапен аут от надпреварата

06.06.2021 | 19:20 Редактор: Жаклина Иванова

Пилотът на "Ред Бул" Серхио Перес спечели Гран при на Азербайджан след драматично състезание по улиците в Баку, което се оказа неуспешно за фаворитите в битката за титлата във "Формула 1" Люис Хамилтън и Макс Верстапен.

Надпреварата бе белязана от сериозна катастрофа на пилота на Астън Мартин Ланс Строл, който спука гума при висока скорост, но се размина без сериозни травми. От последвалия хаос се възползва Макс Верстапен, който водеше до пет обиколки преди края, когато също спука гума и отпадна, а състезанието бе спряно и след това подновено с нов старт за последните две обиколки, като Перес тръгна от първа позиция, а до него бе Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион тръгна с по-висока скорост и за момент излезе първи, но допусна груба грешка на първия завой и не успя да го вземе, излезе от пистата и трябваше да се върне на последна позиция.

От своя страна Перес не допусна грешка във финалните две обиколки и записа първа победа като пилот на "Ред Бул" и общо втора в кариерата си. Зад него се нареди опитният Себастиан Фетел с Астън Мартин, а почетната стъбличка допълни Пиер Гасли с Алфа Таури. Хамилтън, който остана извън точките, се извини на отбора си веднага след края на състезанието, докато Верстапен трябваше да се задоволи с една точка за най-бърза обиколка, предаде БГНЕС.

По този начин Верстапен остава начело в класирането при пилотите със 105 точки, четири повече от втория Хамилтън, който е взел едва шест точки от последните два старта. Серхио Перес се изкачи до трета позиция с 69 точки, а топ 5 допълват Ландо Норис и Шарл Льоклер. При конструкторите "Ред Бул" вече има аванс от 26 точки пред Мерцедес на върха на класирането. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК