Министър Кралев награди победителите в шестото издание на варненския маратон

Кенийците отново над всички в морската столица

09.05.2021 | 14:56 Редактор: Искра Ангелова
Министър Кралев награди победителите в шестото издание на варненския маратон

Министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев награди победителите в шестото издание на маратона на Варна. По класическата дистанция 42,195 км при мъжете триумфира Бернард Санг (Кения), който финишира за 2:17:40 ч. При жените най-бърза беше Джебет Наом (Кения). Тя пресече финала за 2:33:08 ч. и постави нов рекорд на трасето. 650 бегачи от 29 страни се включиха в надпреварата през тази година по три дистанции - класически маратон, полумаратон на 21 км и бягане на 10,5 км. Маратонът във Варна беше второто състезание от веригата “Бягането като начин на живот”, която включва още състезанията в Стара Загора и София. 

В мъжката надпревара Бернард Санг направи откъсване повече от 10 километра преди финала и в крайна сметка изпревари с над 4 минути Жан Симукека (Руанда) и с над 17 минути Силвиу Стойка (Румъния). Четвърти завърши състезаващият се за България Исмаил Сенанджи. Той изостана с повече от 19 минути от победителя. 

При жените победителката от маратона в Стара Загора Джебет Наом изпревари с над 2 минути Бети Чепкуони (Кения). По този начин Наом направи голяма крачка към крайния успех във веригата "Бягането като начин на живот" и големия джакпот от 20 000 лв. Трета финишира Йелена Долинин (Израел), а българката Христина Козарева се нареди четвърта с изоставане от 13:16 мин. Победителката Джебет Наом беше наградена от кмета на Варна Иван Портних. Това съобщиха от пресцентъра на ММС.

Преди началото на състезанието спортният министър Красен Кралев благодари на участниците, че поддържат духа на варненския маратон жив и неговото провеждане продължава, въпреки пандемията от Ковид-19. Той поздрави организаторите на надпреварата за създадените условия и спазването на всички противоепидемични мерки. 

"Изключително доволен съм, че дори в условията на пандемия през последните две години, успяхме да проведем маратоните във Варна, макар и без да имат масов старт. Нивото отново е много високо, а надпреварата е изключително оспорвана. Радвам се, че в продължение на 6 години успяхме да развием тази верига от дълги бягания, която се провежда в София, Стара Загора и Варна. Смятам, че популяризирахме този спорт. Той е изключително полезен за здравето на нацията. Виждаме, че много българи се включват в различните дистанции. Смятам, че тази традиция ще бъде продължена в следващите години, защото и трите маратона си извоюваха достойно място в международния календар на леката атлетика. Днес се получи много силно състезание с рекорд на трасето при жените. Най-важното е, че все повече хора са възприели дългите бягания като начин на живот", заяви Кралев пред медиите след като връчи лавровите венци на победителите в класическата дистанция.

В полумаратона при мъжете победител стана Богдан Семьонович (Украйна), следван от Сираги Рубайта (Руанда) и българина Данчо Петров. Семьонович финишира за 1:06:41 ч. Украинецът спечели и надпреварата в Стара Загора преди месец. При жените над всички беше Франсин Ньомукунзи (Бурунди), която завърши за 1:13:16 ч. След нея се наредиха Аделин Мусабейезу (Руанда) и Валентина Верецка (Украйна). Призьорите бяха наградени от главния организатор на маратоните от веригата “Бягането като начин на живот” Анатоли Илиев и Десислава Календжиева, която е част от Организационния комитет на маратона във Варна.

На 10,5 км при мъжете спечели Стоян Владков, който премина дистанцията за 34:15 мин. На 14 секунди след него остана Шабан Мустафа, а трети се нареди Иван Андреев с повече от минута изоставане. При жените победителка стана Маринела Нинева с време 38:05 мин. Ясна Петрова се нареди втора, а трета завърши Лиляна Георгиева. Двете финишираха с изоставане от над 60 сек. след Нинева. Медалистите бяха наградени от председателя на СКЛА “Черно море Атлетик” Бончо Бонев.

Организатори на маратона във Варна са Министерството на младежта и спорта, Община Варна, Асоциация "Спорт в свободното време" и СКЛА "Черно море Ателтик". 

Следващият маратон от веригата “Бягането като начин на живот” ще се проведе на 10 октомври в София, когато ще станат известни големите победители след трите проведени надпревари.

Снимка: Пресцентър на ММС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК