Барчовски след историческия успех: Колектив, мъжкарство, горд съм с момчетата

С опита съм се научил да подбирам кого да слушам, подчерта треньорът на баскетболните ни национали

22.02.2021 | 08:10 Редактор: Юлия Христова

Грандиозен успех в баскетбола постигна мъжкият ни национален отбор. След 10 години пауза България отново се класира за Европейско първенство след драматична победа над Латвия с 66:65 точки. Сред най-емоционалните след победата в Рига бе селекционерът Росен Барчовски. 

Г-н Барчовски, поздравления за грандиозния успех! 10 години по-късно България се връща в баскетболния елит и отново вие сте в основата на този подвиг. Какви са емоциите?

- Хубави, разбира се, чудесни. Щастливи сме, радостни от успеха. Аз съм горд с момчетата си.  
 
Една точка разлика в най-важния мач от квалификациите в Рига прати националния ни отбор на ЕвроБаскет 2022. България победи Латвия с 66:65. Какво си казахте с играчите след този зашеметяващ успех?

- Първо бях много щастлив, защото полетях във въздуха, а като влязох в съблекалнята ми ръкопляскаха. Това е огромно удовлетворение за един треньор, то не може да се оцени в нищо материално. Благодарих им първо за концентрацията, хладнокръвието, биткаджийството.  

България надделя над един от най-трудните съперници в баскетбола, над Латвия, страна, която е с традиции в този спорт. Успехът беше постигнат с невероятна игра в последната четвърт, където нашият тим навакса голям пасив. А какво ни помогна да стигнем до победата, Барчовски разкрива: "Характерът, желанието, това, че бяхме заедно, имахме отборен дух. Психология и мъжкарство. Аз бях настроен да се бия докрай, не се отказах при тези 13 точки".

В този двубой "лъвовете“ бяха без трима от основните си играчи, а именно Александър Везенков, Станимир Маринов и Йордан Минчев. А доколко тяхното отсъствие оказа влияние, отговорът е: "Компенсирахме с колектив, често така се случва, присъствието на много силни играчи е важно, но ако могат да бъдат с отбора поне една седмица. Това е колективен спорт".

А с Александър Везенков успяхте ли вече да се чуете?

- Вчера той ми се обади, беше един от първите и бях много щастлив. Има огромно желание да играе. Вярвам, че ще се случи.

За последно националният ни тим се състезава на Европейско първенство през 2011 година, когато също бе под ръководството на Росен Барчовски. Именно той ни класира общо 3 пъти за форума на Стария континент. И въпреки това критики към него и момчетата в отбора не липсваха. Сега след постигнатия резултат специалистът би искал да каже следното на всички недоброжелатели:

"Няма да им спестя нищо, те не бяха само критики, но и директни обиди. Отразяват се и на мен, аз не съм безчувствен човек, както и на семейството ми, на близки, на приятели. Сега искам да се появят - да излязат пред мен с очите си. Някои бяха по форуми, аз ги наричам анонимни доносници. Аз съм какъвто бях и преди - за тези два дни, че сме спечелили един мач, не се е променило нищо".

Селекционерът не крие, че най-трудното постижение на националния тим за осигуряване място на еврофинали е последният мач с Латвия.

Как успява човек да следва пътя си, когато не спират да го нападат и все пак достига крайната си цел?

- С годините се свиква, но не може да го пренебрегнеш напълно. С опита съм се научил да подбирам кого да слушам.

Този следобед националният ни тим играе срещу Босна и Херцеговина в мач без значение. В крайното подреждане "трикольорите" са трети зад днешния съперник и Гърция. 

Вижте повече в интервюто на Ваня Симонска с Росен Барчовски. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК