Легендарната Бланка Влашич сложи край на кариерата си

Личният ѝ рекорд от 2.08 м я поставя на второ място във вечната ранглиста зад рекордьорката Стефка Костадинова

19.02.2021 | 15:40 Редактор: Ивет Арабова
Легендарната Бланка Влашич сложи край на кариерата си

Двукратната световна шампионка и двукратна олимпийска медалистка от Хърватия Бланка Влашич обяви, че прекратява кариерата си, след като изпитваше затруднения през последните години поради контузии.

37-годишната състезателка в скока на височина заяви в отворено писмо, че след спечелването на бронзов медал на Игрите в Рио през 2016 се опитвала да излекува травмата си, "четири години пълни с надежди, че отново ще мога да застана пред височината и да предизвикам себе си“. "Следващите години донесоха безбройни рехабилитации, надежда и разочарование“, написа тя. Влашич дълги години страдаше от контузии на ахилесовото сухожилие и пета, като често бе принудена да се подлага на операции.

Тя сподели, че е оставила решението си за прекратяване на кариерата "да дойде естествено“. "Знаех, че моментът е настъпил и приех решението напълно смирено“, добави хърватката. Водена от своя треньор и баща Йоско Влашич, тя се появи за първи път на Олимпийски игри през 2000 на 16-годишна възраст. Пет години по-късно тя се подложи на операция, но се възстанови, за да спечели сребро на Олимпиадата в Пекин през 2008. Осем години по-късно тя завоюва бронз в Рио, предава БГНЕС.

Влашич стана и двукратна световна шампионка - през 2007 и 2009, и бе определена за Атлет на годината през 2010. Нейният личен рекорд от 2.08 м я поставя на второ място във вечната ранглиста зад постижението от 2.09 на световната рекордьорка Стефка Костадинова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК