Залозите за нов папа - хазартна игра с 500-годишна история

Твърди се, че още през 15-и век е имало подобни

22.02.2021 | 10:44 Редактор: Анисия Иванова
Залозите за нов папа - хазартна игра с 500-годишна история

Името на папата обикновено се свързва с нещо свято, с религията или пък с обединението. Това обаче не е задължително, тъй като в букмейкъри от цял свят вече текат залози за името на следващия папа. Вероятно ще останете още по-изненадани, ако ви кажем, че залозите за нов папа имат близо 500 годишна история.

Твърди се, че още през 15-и век е имало подобни залози, но първият документиран случай е в началото на 16-ти век. Още тогава залозите са били нещо нормално и дори е имало специални пратеници, които са обикаляли из Рим и са взимали залозите. Така, все по често римските банкери са предлагали възможност за залог за следващ папа. Под една или друга форма тези залози продължават да съществуват във времето, като в наши дни водещи букмейкъри не пропускат да предложат коефициенти за нов папа. 

Цели пет години преди смъртта на папа Йоан Павел II най-големият ирландски букмейкър започна да предлага залози за негов наследник. Само там залозите са били на стойност 328 000 долара, което е направило папските избори най-залаганото неспортно събитие в букмейкъра. Вероятността да бъде избран сегашният папа Франциск се е определяла като 25 към 1, малко преди провеждането на изборите.

Желаещите у нас да гласуват за следващ папа могат да го направят в платформата за залози на Bwin, която от известно време предлага такава възможност. Наличен е списък с цели 23 кандидата, чийто коефициентите варират между 7.00 и 101.00. В букмейкъра обаче има още много подобни специални залози, които са далеч от спорта, но въпреки това предизвикват голям интерес и внасят колорит в Bwin казино секцията на сайта.

Например, в подменюто Политика ще откриете залози за следващ германски канцлер, а също и за следващ президент на Франция, въпреки че изборите ще са през 2022 година. Букмейкърът обаче стига още по-далеч, тъй като предлата дори пазар за следващ министър председател на Великобритания, който ще бъде определен през 2025 година. Интересни са и залозите за следващ президент на САЩ, въпреки, че той бе избран съвсем наскоро. Сред фаворитите пък отово са Джо Байдън и Доналд Тръмп, които ако се явят на следващите избори ще бъдат съответно на 82 и 78 години. С името на Тръмп се свързват и още няколко любопитни залога, като например, дали той ще бъде осъден от Сената през 2021 година, а също и колко от сенаторите ще гласуват бившият президент да бъде осъден.

Ако пък не сте фен и на политиката, то в раздел Развлечения има още пазари от всякакво естество, като започнете от това кой ще спечели настоящият сезон на Big Brother в Бразилия до това, дали Мерил Стрийп ще грабне четвърти Оскар. На филмовите награди Оскар е обърнато специално внимание, като има още доста опции за залози, посветени на тях. Тази година церемонията се отложи за края на месец април, така че със сигурност може да се очакват още предложения. Още не са обявени и номинациите, но пък на разположение има достатъчно дълъг списък в категорията най-добър филм. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК