Какво представлява снукърът и защо е толкова популярен?

Първоначално той се е играл с 15 червени топки и една черна

12.02.2021 | 09:48 Редактор: Ивет Арабова
Какво представлява снукърът и защо е толкова популярен?

Снукърът е любима игра за мнозина, но замисляли ли сте се как е създаден и какъв път е изминал, за да стигне до така популярния в наши дни спорт? Бащата на снукъра е билярдът, за който има сведения, че се е играл още през 14 век. Около пет столетия по-късно - през 1875 година на бял свят официално се появява и снукърът. Първоначално той се е играл с 15 червени топки и една черна, но с течение на времето са били добавени и останалите цветни топки. Според историята играта се е практикувала в английски военен лагер, където към новобранците се обръщали с името "снукър". Постепенно пък то се наложило и като наименование на играта. 

Минава обаче още около половин век, когато през 1927 година се провежда и първото световно първенство по снукър. Следват години на развитие, но след Втората световна война, шумът около спорта намалява, но през 1970 година той отново се популяризира, а впоследствие и различни турнири биват излъчвани по телевизията. Така от спорт, предимно за аристокрацията, снукърът започва да се играе и от работническата класа, което пък вдига рязко конкуренцията и интереса към него.

Правилата на снукъра не са сложни, но все пак трябва да им се обърне внимание. В играта участват 22 топки, като 15 от тях са червени, а останалите са жълта, зелена, кафява, синя, розова, черна и бялата, с която удряте останалите. Целта ви е да вкарате всички топки по разпръснатите по масата шест джоба, по един във всички ъгли и два по средата. Важна подробност обаче е, че трябва да редувате вкарване на червена топка с вкарване на цветна такава, като след като влезе в джоба цветната топка се изважда отново на масата, до момента, в който червените топки не свършат.

Тогава в конкретен ред трябва една по една да вкарате всички цветни топки. Всяка от тях ви носи и различен брой точки, като най-малко е червената - 1 точка. Черната пък идва с максимумът от седем точки. Играта се играе до момента, в който единият от състезателите загуби и теоретичен шанс да изпревари по точки. 

Когато един спорт вълнува хората, то непременно той грабва вниманието и на букмейкърите, снукърът не прави изключение. Съответно, в различните оператори могат да бъдат открити различни възможности за залози, като най-често срещаните пазари са за победител в мача, хендикап, общо фрейма, азиатски хендикап, точен резултат стотици в мача, 147 в мача, най-голяма серия, първи до брой фрейма и за шампион в турнира.

Разбира се, както и при останалите спортове, тук също залозите на живо носят най-голяма тръпка, като при тях често се откриват и допълнителни пазари като например, цвят на следващата вкарана топка или пък за печеливша разлика. 

Сайтът на Bwin е едно от местата у нас, където може да намерите залози за снукър, като те заемат важна роля от bwin sports секцията на букмейкъра. Може да залагате на мачове от някои от най-големите турнири през годината, а в нея има достатъчно такива, в които сили мерят най-добрите в занаята. Най-старият е световният снукър шампионат, където наградният фонд достига близо 2 милиона британски лири.

Други популярни са шампионатът на Великобритания, Европейски Мастърс, Шанхай Мастърс и Снукър Мастърс, където се участва със специални покани. В България също е започнато да се градят традиции в този спорт, като вече е имало надпревари по снукър в София и Пловдив, а на родна земя са стъпвали някои от най-големите имена в този спорт. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК