Официално: Брейкът става олимпийски спорт

За първи път той ще бъдат включен в олимпийската програма в Париж през 2024 година

15.12.2020 | 14:50 Редактор: Радостина Димитрова

]

Официално - брейкът става олимпийски спорт. За първи път той ще бъдат включен в олимпийската програма в Париж през 2024 година. 

Калин се занимава с брейк от над 15 години и заедно с неговата група "X energy crew" развива този стил танци в България. 

"Носи ми удовлетворение, не ме издържа но,  изкуство и спорт в едно", сподели той.

От улиците на Бронкс, Ню Йорк, брейк танците стават известни по цял свят, а сега стигат и до сцената на Олимпийските игри.

"Това, което взаимстваме от спорта, е самата физическа подготовка, което е много важно, както и сходството със спортната гимнастика. А пък сферата на изкуството - това е усещането, емоцията, която изразяваме и работата с музика", каза още Калин.

През 2018 година на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес брейкът дебютира пробно, а две години по-късно вече официално е приет за олимпийска дисциплина заедно със сърфа, скейтборда и спортното катерене. А българските брейкъри са на световно ниво, смята Калин.

Очаква се на Олимпиадата в Париж през 2024 година да имаме двама представители на страната ни в категория брейк танци - мъж и жена.

"Колкото и малка да ни е страната ни, винаги сме имали място на световната сцена по някакъв начин", посочи Калин.

За балканския полуостров България държи първото място в това отношение.

Вече има изградена система за оценяване на брейкърите на Олимпиадата, като ще се гледат както техническото изпълнение, така и емоционалното изживяване на движенията. А подготовката и тренировките започват от ранна детска възраст. Желаещи деца, които искат да танцуват брейк, не липсват.

Включването на брейк танците в Игрите има за цел да се привлече интереса на младите хора към Олимпиадата. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК