Валтери Ботас завърши първи на Гран При на Русия

Хамилтън пропусна възможността да изравни рекорда на Михаел Шумахер от 91-а победи

27.09.2020 | 18:29 Редактор: Юлия Христова

Люис Хамилтън пропусна възможността да изравни рекорда на Михаел Шумахер от 91-а победи във Формула 1, след като получи днес в Гран При на Русия две наказания от по пет секунди. Това позволи на съотборника му в Мерцедес Валтери Ботас да завърши първи с време 1:34:00.364, следван от Макс Ферстапен на +7.729 секунди и все пак добралия се до 3-ото място британец Хамилтън, който остана на на +22.729 секунди.

За Ботас победата означава и седми пореден успех на Мерцедес на пистата в Сочи, като четири са на сметката на Хамилтън, две са за Ботас и една на прекратилия кариерата си Нико Розберг. Още един пилот влезе в историята днес и това е Кими Райконен с Алфа Ромео, който завърши 14-и. За Райкьонен това е 322-а гонка във Формула 1, повтаряйки рекорда на Рубенс Барикело.

Наказанието на Хамилтън дойде заради нарушение на процедурата за тренировки на старта при излизане от пит-лейна. Пилотът направи репетицията за старта извън посочената зона, като наруши правилата два пъти. Стюардите вече бяха уведомили пилота на Мерцедес, който беше на позиция преди началото, че е под разследване.

"Какво е станало? Какво е станало?", възкликна британецът, когато му съобщиха за решението. "Къде го пише това в правилата?". Но водачът в генералното класиране продължи да се бори след 17 обиколки и успя да се изкачи от 11-то до 3-о място.

"Това е просто нелепо", каза той по радиото на екипа си. Съотборникът и най-близкият съперник на Хамилтън Валтери Ботас, който изоставаше с 55 точки в класирането след девет състезания, пое водачеството след този инцидент и не пропусна шанса да вземе втората си победа. Хамилтън атакува в 15-ата обиколка, за да скъси дистанцията и първоначално се закотви 5-и, но след това се вдигна с още две места нагоре.

На 4-о място завърши Серхио Перес от Рейсинг Пойнт, който изостана на 30.558 секунди, следван от Даниел Рикардо с Рено на 52.065 и Шарл Льоклер на 62.186, пише gol.bg.

Днешната тройка е начело и в генералното класиране с водач Хамилтън с 205 точки, пред Валтери Ботас със 161 и Ферстапен със 128.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК