Японка стана първата жена в професионален мъжки отбор по футбол

Юки Нагасото минава под наем в “Хаябуса Илевън”, който е в аматьорската регионална лига

12.09.2020 | 11:15 Редактор: Ивет Арабова
Японка стана първата жена в професионален мъжки отбор по футбол

Бившата японска футболна националка и нападателка на “Чикаго Ред Старс“ Юки Нагасато ще влезе в историята като първата жена, която играе професионално за мъжки клуб, след като премина под наем в “Хаябуса Илевън”, който участва в аматьорската регионална лига Канагава в Япония.

33-годишната Нагасато, която се присъедини към “Ред Старс” през 2017 година, беше част от националния отбор на Япония по футбол за жени, който завоюва световната титла през 2011 г. и беше част от спечелилия сребърен медал олимпийски отбор на Игрите в Лондон 2012. "Моето представяне и състояние се подобряват с напредването на възрастта. Очаквам с нетърпение да се справя с предизвикателството", каза японката на специална пресконференция.

Нагасато има желание да играе срещу мъже в продължение на много години и заяви, че иска да предаде "послание, че жените могат да играят активна роля в мъжки отбор и да са на ниво". По-големият ѝ брат Дженки Нагасато също играе за "Хаябуса" във втората дивизия на лига Канагава, а по-малката ѝ сестра Асано наскоро се присъедини към тима на "Хаябуса" по футголф, предава "Монитор".

"Повече от десетилетие тя ми казва, че голямата ѝ мечта е да играе в мъжки отбор. И така, като по-голям брат исках да помогна на сестра си да сбъдне мечтата си", каза Дженки Нагасато.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК