Министър Кралев награди призьорите в юбилейното издание на регатата "Кор Кароли“

Ветроходните спортове са част от магията на морските градове, заяви той

16.08.2020 | 11:21 Редактор: Юлия Христова
Министър Кралев награди призьорите в юбилейното издание на регатата

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди призьорите в 20-то юбилейно издание на международната ветроходна регата “Cor Caroli iCard”. Яхта “Espresso Martini” с шкипер Павлин Надворни спечели ценния приз “Синя лента”, след като завърши с най-бързо реално време всички пет гонки. В оспорваната надпревара втори се нареди екипажът на “LZ Yachting 1991” с шкипер Лъчезар Братоев от “Ултрамарин Варна”. В състезанието, което стартира от Бургас и премина през "Св. Влас", се включиха близо 40 ветроходни яхти с дължина на корпуса от 7 до 15 м и около 250 души екипаж. Във финалния ден се проведоха три гонки във Варненския залив в чест на празника на морската ни столица.

“Ветроходните спортове са част от магията на морските градове. Мисията на “Cor Caroli iCard” е да допринесе за развитието не само на ветроходството, но и на местната общност. Събитието има важно значение за популяризирането на красивия воден спорт, свързан с екипна работа, състезателен дух и стремеж към високи постижения. Нека Богородица да закриля всички Вас, а Свети Николай да донесе вятър в платната Ви”, заяви министър Кралев по време на церемонията по награждаването.

Кралев поздрави призьорите във всички класове на регатата за достойното представяне и интригуващата надпревара, която предложиха на любителите на този красив морски спорт. Той адмирира и усилията на организаторите от фондация “Кор Кароли” за перфектното провеждане на състезанието.

След четири дни на оспорвана битка в клас IRC 1 на първо място се класира яхта “PETRA” с шкипер Никола Дуков от клуб “Понтос Варна”. В клас IRC 2 първи са “WASABI DENTAPRIME”-Валентин Николов, “Черноморец Бургас”. Първи в крайното класиране на клас IRC 3 са “UK SAILMAKERS”-Атанас Иванов, “Порт Бургас”. Първенци в клас ORC A станаха ветроходците от яхта “LZ Yachting 1991”-Лъчезар Братоев, “Ултрамарин Варна”, а в клас ORC B триумфираха “WASABI DENTAPRIME”. Клас ORC C беше спечелен от “Sundowner”-Дамян Петков, “Порт Бургас”, а в ORC CP първата позиция беше за “Mint Milk”-Калин Георгиев, “Кап. Г. Георгиев-Варна”. В клас Conrad 25 R победата грабна екипажът на “Albeiro”-Венцислав Мазаков,“Черно море Бриз”. Наградите в отделните класове бяха връчени от Кристиан Димитров - директор на Дирекция “Спорт” към Община Варна и представители на спонсорите на надпреварата.

Съорганизатори на тазгодишното издание на регатата бяха Община Варна, Община Бургас, ЯК “Кап. Г. Георгиев - Порт Варна” и ЯК “Порт Бургас”.

Снимка: Министерство на спорта

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК