Най-мащабната надпревара по спортно ориентиране се провежда в Шумен

Възрастовите групи на участниците е от 12 до 80+ години

01.08.2020 | 09:38 Редактор: Юлия Христова
Най-мащабната надпревара по спортно ориентиране се провежда в Шумен

Над 700 състезатели ще участват в предстоящата този уикенд край Шумен най-мащабната надпревара по спортно ориентиране за 2020 г. у нас. Това лято тя съчетава две състезания.

Стартовете ще продължат до неделя на територията на Шуменското плато, като в началото са за Купа "Шуменска крепост“ в района на Стария град. Най-интересните моменти се очаква да бъдат в неделя между 11 и 12 ч. пред Паметника "Създатели на Българската държава“.

"Надпреварата е празник на ориентирането, защото съчетава две състезания. Интересът е огромен. По тази причина пристигат изключително голям брой участници. Спецификата на състезанието е такова, че хората стартират в минутна интервална разлика и в продължение на три часа ще се стартира и финишира. Тоест, спазваме една от ограничителните мерки, да не се събират повече от 50 души. Във финалната арена хората ще се движат с предпазни маски,“ обясни председателят на клуб по ориентиране  и клуб "Мадарски конник“ Георги Колев.

Той допълни, че възрастовите групи на участниците е от 12 до 80+ години, като ще има и отделни маршрути за до 10-годишни състезатели. Дължината на маршрутите, в зависимост от възрастовата група и степента на подготовка на ориентировачите е от 2 хил. м. до 9200 м.

Освен от България, участници ще има и от Чехия, Финландия, Турция и Румъния. Очакват се общо около 700 души. Състезанието по ориентиране се организира от шуменския клуб "Мадарски конник“ и НСА - СиВен, със съдействието на община Шумен.

Снимка: община Шумен

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК